Hlavní obsah

Veterináři našli listeriózu i v sekané

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Nebezpečné bakterie, které mohou vyvolat nemoc listeriózu, objevili veterináři v sekaném masu, vyráběném v malé provozovně ostravské řeznice Heleny Davidové. Informoval o tom ředitel Krajské veterinární správy Ostrava Jaroslav Polášek s tím, že firmě zakázali nebezpečný produkt dále vyrábět a prodávat.

Článek

"Šlo o výrobek, prodávaný pod názvem Sekaná v bránici a vyrobený v provozovně v Ostravě-Přívoze. Vzorky jsme tam odebrali už 12. prosince ještě před zahájením celostátních kontrol, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Potvrzené výsledky jsme dostali až ve čtvrtek 21. prosince, kdy jsme okamžitě zakázali prodej tohoto zboží," řekl Polášek.

Dodal, že v provozovně byly odebrány i vzorky některých dalších rizikových výrobků, ty ale nebezpečnou bakterii neobsahovaly. Veterináři stáhli z provozovny tři kilogramy sekané. Majitelka obchodu se nechtěla k nálezu bakterie vyjádřit. "Nic o tom nevím a nemám zájem s vámi mluvit," řekla Helena Davidová a zavěsila telefon.

Bakterie Listeria monocytogenes je nebezpečná zejména pro starší lidi se sníženou imunitou, u těhotných žen může dokonce ohrozit vývoj plodu a v mimořádných případech může způsobit i smrt. "Těhotným ženám, které tento výrobek jedly, bych určitě doporučil, aby se nechaly vyšetřit u lékaře. U zdravých osob bych se ale vůbec ničeho neobával," řekl Polášek.

Listeria nalezena i v litovelském a vlašském salátu

Pozitivní výsledek hygienici hlásí v případě litovelského a vlašského salátu firmy Hejný a sýrového a hermelínového salátu zábřežské výrobny. V pátek to oznámila vedoucí odboru hygieny výživy olomoucké krajské hygienické stanice Marie Procházková. Saláty se podle ní zřejmě dostaly na trh.

"Litovelský a vlašský salát má datum výroby 19. prosince a má dobu spotřeby pět dní. Sýrový salát byl vyroben 13. prosince a dobu spotřeby 15 dní, hermelínový je z 12. prosince a má rovněž dobu spotřeby 15 dní," řekla vedoucí odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice. V obou případech bylo zahájeno správní řízení.

Hygienici provádí zátah na listerii

Hlavní hygienik ČR nařídil před několika dny rozsáhlé celostátní prověrky kvůli tomu, že bakterie Listeria monocytogenes byla zjištěna  ve zrajícím sýru Baladur a v hermelínovém a pochoutkovém salátu od výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta Ostrava. Nejrozšířenější Baladur, v němž byla norma pro obsah listerií překročena 820 krát, musel být stažen z celorepublikové prodejní sítě.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Na listeriózu v listopadu na Moravě zemřeli tři lidé, původ onemocnění není znám. Ve stejném měsíci zemřel jedné z žen novorozenec. U matky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Kromě toho se onemocnění objevilo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám