Hlavní obsah

Druhá Topolánkova vláda má reformnější program

PRAHA

Přestože program nové trojkoaliční vlády premiéra Mirka Topolánka zatím nebyl zveřejněn, podle informací ČTK vychází z původního trojkoaličního obrysu, má však reformnější kurz. Kabinet chce podle programu snižovat daně, zavést spoluúčast pacientů, odbourat zbytečné a populistické sociální dávky a zvednout hranici odchodu do důchodu.

Článek

Oficiální verze programu na veřejnost ještě nepronikla. Politici tvrdí, že ho dolaďují. Shoda panuje v tom, že by mělo jít o program reformní. S některými zákony spojí kabinet ODS, KDU-ČSL a Strany zelených důvěru. Prezident Václav Klaus tuto vládu ve čtvrtek odmítl jmenovat s tím, že nemá zajištěnou podporu ve Sněmovně. [celá zpráva]

Ostře sledované jsou především změny v daních, a to proto, že jejich výše a struktura se nakonec promítne do rozpočtů rodin a firem. Objevují se názory, že ODS upustila od paušální patnáctiprocentní rovné daně, kterou původně chtěla zatížit zisk firem, práci lidí a prodávané zboží. V trojkoalici údajně panuje shoda, že rovná daň bude platit jen pro zaměstnance a firmy.

Horkým tématem byla při koaličním vyjednávání údajně ekologická reforma, na které staví Strana zelených. Téměř jisté nyní je, že bude zavedena daň na uhlí a plyn, což po České republice požaduje Evropská unie. Podle zelených má zvýšení daní donutit lidi a podniky s elektřinou více šetřit, což by mohlo vést k přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Samostatným tématem je oblast zdravotnictví. Shoda panuje údajně v tom, že pacienti budou za den pobytu v nemocnici platit 50 korun, za vydání receptu 20 korun. Nový vládní program také zřejmě přehodnotí vyplácení pohřebného, "pastelkovného" a pravidelnou valorizaci sociálních dávek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám