Hlavní obsah

Právníci řeší, zda Klaus jednal podle Ústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborníci na ústavní právo mají další záludný problém. Řeší, zda prezident může či nemůže odmítnout jmenovat vládu, kterou mu předloží premiér. Část tvrdí, že prezident takové právo má, jiní zase, že sice může říci, co mu vadí, ale podle Ústavy by takový kabinet nakonec jmenovat měl.

Článek

Klaus odmítl ve čtvrtek podobu vlády, jakou mu předložil Mirek Topolánek. [celá zpráva]

"Pokud prezident sdělí své výhrady, pak je to možné," myslí si třeba Josef Blahož z Ústavu státu a práva Akademie věd.

"Může říci své výhrady, když ale premiér na jmenování bude trvat, pak se prezident nemůže vzbouřit," soudí zase Vladimír Balaš z plzeňské Západočeské univerzity. Dodal, že nejvyšší zákon státu nestanoví žádný termín a prezident si "může dát na čas."

"Prezident sice může vyjádřit své pochybnosti, ale neumím si představit, že by vládu vetoval," souhlasí s tímto výkladem Václav Pavlíček z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj by se kabinet neměl posuzovat podle toho, jestli má nebo nemá zajištěnou podporu ve Sněmovně.

O tom, že prezident by měl respektovat Ústavu mluvil i předseda Strany zelených Martin Bursík. "Vládu jsme sestavili podle našeho nejlepšího svědomí, vybrali jsme kvalitní lidi," řekl v České televizi Bursík.

Problém měl i Havel

Spor ohledně povinnosti prezidenta respektovat premiérovy návrhy při obsazování vládních křesel se již objevil před pěti lety. Tehdy prezident Václav Havel několik týdnů otálel se jmenováním ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra místopředsedou vlády. Havel přiznal, že má vůči Grégrovi výhrady. Nakonec ho však do funkce místopředsedy kabinetu premiéra Miloše Zemana ale jmenoval.

Co říká Ústava ČR o jmenování vlády:

Článek 68, odst. 2

Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek: jsme připraveni jednat s ODS hned

Sociální demokracie je připravena jednat s občanskými demokraty o společné vládě ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Tedy v podobě, v jaké jednání ODS minulý týden přerušila....

Výběr článků

Načítám