Hlavní obsah

Zeman věští ČSSD debakl ve volbách

Novinky, Alexandr Mitrofanov
PRAHA

ČSSD se může očistit pouze po porážce, ať už v řádných, nebo v mimořádných volbách. Po tomto debaklu nesmí již soc. dem. vést současný lídr. Nejlepší variantou by bylo jeho humánní utracení, míní expremiér Miloš Zeman.

Článek

Článek, v němž tato slova uvádí, se má v nejbližších hodinách objevit na internetové stránce občasníku 3D, který vydává místní organizace soc. dem. v Praze 2 a jehož šéfredaktorem je ministr zdravotnictví v Zemanově vládě Ivan David. Text nazvaný Poslední knížecí rada z Vysočiny už ve čtvrtek dostávali někteří poslanci ČSSD od Davida elektronickou poštou. Zítra se schází ústřední výkonný výbor ČSSD, který bude diskutovat o vládní reformě veřejných financí.

Premiér: náš spor začal složením vlády

Špidla Právu v reakci na expremiérův článek řekl: "Je zřejmé, že Miloš Zeman je v zásadním politickém rozporu se mnou a že tento rozpor nastal v okamžiku sestavení vlády, která nebyla podle jeho představy. Je to vláda sestavená soc. demokracií, je to vláda soc. demokracie, byť koaliční. Sjezd drtivou většinou hlasů rozhodl, že tato vláda má pokračovat."

Premiér pak poznamenal: "Mimochodem, výraz humánně utratit jsem v jednom rozhovoru s Milošem Zemanem použil já. To jen tak na okraj."

Podle Špidly soc. dem. velmi zodpovědně vede zemi. "Reforma veřejných financí je odvážný pokus. Cílem je zemi stabilizovat a poskytnout lidem dlouhodobou perspektivu. Dokážeme-li to zvládnout v tomto roce, nepředpokládám volební porážku," uvedl Špidla.

Útočí také na Gajdůškovou

Za problém české soc. dem. označuje Zeman nedostatek skutečných politických osobností. S použitím matematických vzorců proto doporučuje, aby předsedou okresního výboru byl šéf nejúspěšnější místní organizace, předsedou kraje šéf nejúspěšnější okresní organizace a předsedou strany šéf nejúspěšnější krajské organizace. Kumulace funkcí je podle Zemana žádoucí na všech úrovních.

"Před 31. sjezdem ČSSD jsem veřejně doporučil delegátům tohoto sjezdu, aby již nezvolili nikoho z vedoucího tandemu Špidla - Gross, protože tito lidé selhali pod zátěží, která na ně byla vložena," uvádí Zeman. Takové selhání se podle něj projevuje tím, že politik:

- odkládá nezbytně nutná rozhodnutí

- není schopen vlastního názoru, ale podléhá názorům druhých, především však těch, které slyší naposled

- trpí komplexem méněcennosti

- podezřívá kohokoli, že by ho mohl zastínit

- vybírá si za spolupracovníky ty, kdo jsou méně schopni než on sám

- prosazuje se nikoli silou argumentů, ale administrativními opatřeními (například kontrolou hlasovacích lístků, priorizací veřejného hlasování v personálních otázkách. 

Zeman pak uzavírá: "Politika tohoto typu, který dosáhne funkce, na niž nestačí, je zapotřebí humánně utratit."

Další osobní útok vede Zeman proti senátorce ČSSD Aleně Gajdůškové, kterou nazývá "lehce mentálně zaostalou" za její výrok o tom, že by se za veřejnou kritiku vedení strany mělo trestat až vyloučením.

Sám se vrátit nechce

Expremiér opakuje svou představu vládnutí: ČSSD by podle něj "mohla vládnout sama a získávat toleranci jednotlivých parlamentních stran (žádnou nevyjímaje) tak, jak se to dařilo v letech 1998-2002". Dodává, že když sjezd na jeho popud nevyhodil Špidlu a Grosse z vedení, zvýšil tím pravděpodobnost "pádu sociálnědemokratické vlády (je ostatně tato vláda opravdu sociálnědemokratickou?) a volebního debaklu ČSSD ať už v řádných, nebo mimořádných volbách".

Zeman uzavírá svůj článek slovy: "Teprve v katarzi a kataklyzmatu naší volební porážky se ČSSD může očistit. Zabraňme tomu, abychom byli opět vedeni slabošskými, zakomplexovanými a závistivými vůdci." Sám Zeman uvádí, že se do čela soc. dem. nevrátí.

Anketa

Který z českých premiérů byl podle vás nejlepší:
Klaus
49,5 %
Tošovský
16,5 %
Zeman
23,2 %
Špidla
10,8 %
Celkem hlasovalo 1002 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám