Hlavní obsah

Dohoda o vládě je hotová

– PRAHA

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se ve čtvrtek shodly na programu i na podobě společné vlády. Právu to potvrdil předseda lidovců Jiří Čunek po dopolední schůzce se šéfy ODS a SZ Mirkem Topolánkem a Martinem Bursíkem. Strany bojovaly o obsazení jednotlivých resortů. ODS zřejmě nakonec nepřepustila lidovcům křeslo ministra financí. Definitivní podobu představil Topolánek prezidentu ve tři hodiny odpoledne.

Článek

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek řekl Právu, že po dopolední diskusi v Kramářově vile se předsedové domluvili na kompromisu. Premiér tak mohl odjet s hotovým seznamem členů vlády na Hrad. Zda se nakonec lidovci vzdali ministerstva financí, nechtěl Čunek říci. "Mohu jen potvrdit, že se o to vedla  velká diskuse," podotkl Čunek.

ODS se nechce financí vzdát

Mezi nejspornější body patřilo obsazení nejvlivnějších ministerstev. Výhrady v ODS budil zejména záměr obsadit ministerstvo financí Miroslavem Kalouskem z KDU-ČSL. Kandidát ODS na toto křeslo Martin Říman už ve středu připomínal, že je neobvyklé, aby ministerstvo financí nevedl zástupce nejsilnější koaliční strany.

Místopředseda ODS Petr Bendl Právu potvrdil, že trvající rozpory mezi jednotlivými stranami se týkají spíše otázek obsazení ministerstev než programových priorit. Nechtěl však komentovat, zda je největším trnem v oku ODS právě obsazení ministerstva financí.

Sporné také zůstávalo obsazení ministerstva zahraničí zástupcem Strany zelených, kteří podle některých zdrojů chtějí na tento post nominovat  senátora Karla Schwarzenberga (ODA). Dalším vlivným resortem, o který by mohla ODS přijít, je ministerstvo pro místní rozvoj, jehož vedení by se podle předběžných dohod měl ujmout lidovecký šéf Čunek.

Topolánkova schůzka s prezidentem je naplánovaná na 15:00. Premiér na ní má hlavě státu předat definitvní seznam ministrů nové vlády. ODS by v osmnáctičlenném kabinetu měla mít devět křesel, lidovci pět a zelení čtyři.

Možné složení nové vlády
premiérMirek Topolánek (ODS)
vicepremiér, práce a sociální věciPetr Nečas (ODS)
vicepremiér pro EvropuAlexandr Vondra (ODS)
vicepremiérJiří Čunek (KDU-ČSL)
vicepremiér a životní prostředíMartin Bursík (SZ)
místní rozvojPetr Gandalovič (ODS) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL)
dopravaAleš Řebíček (ODS)
zdravotnictvíTomáš Julínek (ODS)
vnitroIvan Langer (ODS)
financeMartin Říman (ODS) nebo Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
spravedlnostJiří Pospíšil (ODS), Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), František Korbel (SZ)
zemědělstvíMiroslav Kalousek (KDU-ČSL) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL)
obranaVlasta Parkanová (KDU-ČSL)
školstvíDana Kuchtová (SZ)
kulturaJaromír Talíř nebo Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL)
zahraničíKarel Schwarzenberg (za SZ), Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Alexandr Vondra (ODS)
průmysl a obchodJaromír Drábek (KDU-ČSL)
ministerstvo bez portfejeZástupce SZ
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám