Hlavní obsah

Zelení i lidovci na vládu kývli, poslední slovo má ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení Strany zelených se v noci shodlo na souhlasu se vstupem strany do společné vlády s ODS a KDU-ČSL. Podle předsedy zelených Martina Bursíka pošlou do koaličního kabinetu čtyři ministry, konkrétní jména a resorty ale neupřesnil. Ve středu už s koaliční vládou souhlasili i lidovci. Poslední slovo ale bude mít dnes dopoledne ODS.

Článek

"S výběrem ministerstev jsme spokojeni, odpovídají našim prioritám," řekl Bursík po více než šestihodinovém jednání. Z dřívějších informací vyplývá, že by Straně zelených mělo připadnout křeslo vicepremiéra, do kterého zasedne právě Bursík, jenž by se měl stát také ministrem životního prostředí.

Zelení by měli ve vládě získat funkci ministryně školství, kterou se zřejmě stane Dana Kuchtová, a rovněž post ministra bez portfeje a šéfa diplomacie. Občanští demokraté by v osmnáctičlenném kabinetu měli mít devět křesel.

Do vlády chtějí i lidovci, ale s podmínkou

Vstup do trojkoaliční vlády ve středu večer odhlasovali také lidovci. Jejich předseda Jiří Čunek nicméně oznámil, že podmínkou KDU-ČSL pro účast na vládě je spojení hlasování o důvěře vládě se zákonem o rozpočtu na rok 2008. [celá zpráva]

Podle dohod by měli lidovci obsadit čtyři ministerská křesla: místní rozvoj, finance, kulturu a obranu. Kromě toho by mohli dostat post šéfa legislativní rady vlády. Strana zatím nechce sdělit, koho do těchto funkcí nominuje.

Zeleným se lidovecká podmínka nelíbí

Bursík nevidí důvod, proč by tato podmínka měla být v koaliční smlouvě zapsána. "Můžeme o tom jednat," poznamenal. Nevidí přitom problém, na kterém by ještě mohla jednání o vládě zkrachovat.

Ve čtvrtek ráno by se k dohodě měly vyjádřit i špičky ODS. Odpoledne pak chce premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek odvézt návrh vlády na Pražský hrad prezidentovi Václavu Klausovi.

Možné složení nové vlády
premiérMirek Topolánek (ODS)
vicepremiér, práce a sociální věciPetr Nečas (ODS)
vicepremiér pro EvropuAlexandr Vondra (ODS)
vicepremiérJiří Čunek (KDU-ČSL)
vicepremiér a životní prostředíMartin Bursík (SZ)
místní rozvojPetr Gandalovič (ODS) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL)
dopravaAleš Řebíček (ODS)
zdravotnictvíTomáš Julínek (ODS)
vnitroIvan Langer (ODS)
financeMartin Říman (ODS) nebo Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
spravedlnostJiří Pospíšil (ODS), Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), František Korbel (SZ)
zemědělstvíMiroslav Kalousek (KDU-ČSL) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL)
obranaVlasta Parkanová (KDU-ČSL)
školstvíDana Kuchtová (SZ)
kulturaJaromír Talíř nebo Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL)
zahraničíZástupce SZ, Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Alexandr Vondra (ODS)
průmysl a obchodJaromír Drábek (KDU-ČSL)
ministerstvo bez portfejeZástupce SZ
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Nová vláda: ODS obsadí polovinu křesel

Nová vláda, kterou skládá ODS společně s lidovci a Stranou zelených, má první obrysy. Na rozdělení křesel se v neděli na společné schůzce dohodli šéfové těchto...

Tvrdík nabídl odchod z funkce kvůli Melčákovi

Jaroslav Tvrdík, šéf poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, nabídl v pátek při jednání předsednictva své strany v přítomnosti odbojného poslance za soc. dem....

Výběr článků

Načítám