Hlavní obsah

Lidovci budou mít v nové vládě pět křesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení lidovců ve středu večer schválilo dohodu o vytvoření koaliční vlády s ODS a zelenými. Řekl to předseda strany Jiří Čunek. Strana bude mít ve vládě čtyři ministry a také post šéfa legislativní rady vlády. KDU-ČSL získá posty ministra pro místní rozvoj, financí, kultury a obrany. Kdo je obsadí, ale nechce strana sdělit.

Článek

Podmínkou vstupu do koalice má být podle Čunka to, že zákon o rozpočtu na rok 2008 spojí vláda s hlasováním o důvěře. Podmínku chtějí mít lidovci zavedenou v koaliční smlouvě. "Je to bezpodmínečný požadavek ze strany KDU-ČSL. Poslední slovo ODS zatím nepadlo, myslím ale, že se nám tuto podmínku podaří prosadit," řekl Čunek

Strana tím chce zajistit, že kabinet opravdu bude reformní, pokud by se  po dobu vlády takovým neukázal, budou lidovci chtít spíš předčasné volby.

S touto podmínkou ale příliš nesouhlasí Strana zelených. Její vedení o vstupu do vlády jednalo v noci na čtvrtek. Ještě po půlnoci nebylo jasné, co zelení dohodnou a zda si také urči nějaké podmínky.

Čunek zřejmě povede místní rozvoj

Za lidovce by se ministrem pro místní rozvoj mohl stát Čunek, ministrem financí Miroslav Kalousek, obranu by mohla vést Vlasta Parkanová a kulturu Jaromír Talíř nebo Michaela Šojdrová. Předsedou legislativní rady vlády by se mohl stát exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Vedení ODS se sejde ve čtvrtek ráno. Premiér Mirek Topolánek seznam ministrů odnese odpoledne prezidentovi Václavu Klausovi. Strany ale už dopoledne přiznaly, že v době, kdy bude Klaus mít jména ministrů, nebude ještě podepsána koaliční smlouva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám