Hlavní obsah

Topolánek půjde na Hrad i bez koaliční smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených stále řeší podobu nové vlády a její program. Šéf ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek ponese prezidentu Klausovi na Hrad seznam nových ministrů. Schůzku s prezidentem má ve tři hodiny odpoledne. Ohledně programu mají strany ale ještě několik sporů.

Článek

Ve středu večer se pak sejdou špičky lidovců, zelených a ve čtvrtek ráno i ODS, aby průběh jednání schválili. Řešit ještě chtějí sporné body programu.

"Pokud nebude dohodnut poslední odstavec, poslední řádek, poslední slovo kompletní dohody, pak ta dohoda není," řekl po jednání místopředseda ODS Petr Nečas. Předsedové stran budou o nejasnostech v programu jednat celou středu.

Ve vládě zůstane Nečas, téměř jistě odejde Štěpánek

Jména ministrů už jsou podle šéfa zelených Martina Bursíka z většiny známá. Devět ministrů bude zřejmě mít ODS, dalších devět postů si rozdělí menší strany. Přesné poměry a jména nechtějí politici sdělit. Jako první se je prý má dozvědět prezident.

Někteří ministři současného kabinetu, si své křeslo zřejmě udrží. Téměř jistě bude Petr Nečas opět ministrem sociálních věcí a vicepremiérem. Ti by měli být celkem čtyři. Dva z řad ODS a po jednom z KDU-ČSL a SZ. Ve vládě by mohli zůstat i šéf resortu dopravy Aleš Řebíček nebo ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Petra Štěpánka by na postu ministra kultury nahradil lidovec Jaromír Talíř. Ten už v devadesátých letech resort jednou vedl. Ministrem průmyslu by se mohl stát šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Možné složení nové vlády
premiérMirek Topolánek (ODS)
vicepremiér, ministr práce a sociálních věcíPetr Nečas (ODS)
vicepremiér pro EvropuAlexandr Vondra (ODS)
vicepremiérJiří Čunek (KDU-ČSL)
vicepremiér a ministr pro životní prostředíMartin Bursík (SZ)
místní rozvojPetr Gandalovič (ODS) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL
ministr dopravyAleš Řebíček (ODS)
ministr zdravotnictvíTomáš Julínek (ODS)
ministr vnitraIvan Langer (ODS)
ministr financíMartin Říman (ODS) nebo Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
ministr spravedlnostiJiří Pospíšil (ODS), Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), František Korbel (Strana zelených)
ministr zemědělstvíMiroslav Kalousek (KDU-ČSL) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL)
ministr obranyVlasta Parkanová (KDU-ČSL)
ministerstvo školstvíDana Kuchtová (Strana zelených)
ministerstvo kulturyJaromír Talíř nebo Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL)
ministerstvo zahraničíCyril Svoboda (KDU-ČSL), Alexandr Vondra (ODS)
ministerstvo průmyslu a obchoduJaromír Drábek (KDU-ČSL)
ministerstvo bez portfejezatím není známo
zdroj: ČTK

Topolánek už dříve řekl, že by vláda chtěla s žádostí o důvěru předstoupit před poslance do poloviny ledna. Zajištěnu důvěru ale nemá. Může jen spoléhat na podporu poslanců ČSSD, kteří budou prosazovat odchod své strany do opozice. Jedním z nich je Miloš Melčák, který z klubu před 14 dny odešel. Sám ale říká, že se necítí být přeběhlíkem.

ODS už zákonodárce z řad ČSSD případně KSČM neoznačuje za přeběhlíky, ale za "konstruktivní" poslance. Původně se proti takové podpoře stavěl nový lidovecký předseda Čunek - už od toho ale upustil.

Reklama

Související články

Nová vláda: ODS obsadí polovinu křesel

Nová vláda, kterou skládá ODS společně s lidovci a Stranou zelených, má první obrysy. Na rozdělení křesel se v neděli na společné schůzce dohodli šéfové těchto...

Odborníci trojkoalice ladí program

Občanští demokraté, lidovci a zelení se chtějí do čtvrtka domluvit na programu společné vlády. Ještě ten den chce jít premiér Mirek Topolánek za prezidentem....

Výběr článků

Načítám