Hlavní obsah

Čunek narazil s nápadem spojovat zákony s důvěrou

Právo, Lukáš Bek, Ondřej Danda
PRAHA

Kamenem úrazu při dojednávání koalice mezi ODS, KDU-ČSL a zelenými se stal návrh předsedy lidovců Jiřího Čunka. Ten požaduje, aby jejich vláda, která má šanci získat důvěru ve Sněmovně jen díky přeběhlíkům, spojila svou existenci s reformními zákony.

Článek

Podle usnesení lidovců by vláda, pokud získá ve Sněmovně podporu, v průběhu svého fungování spojovala vybrané reformní zákony s otázkou své důvěry, což by podle představ lidovců v případě neúspěchu urychlilo předčasné volby.

Nápad má však hned dva háčky. Jednak s ním nesouhlasí ODS, a navíc by v praxi k předčasným volbám nevedl, protože by stejně vyžadoval širokou dohodu stran. Prezident může podle ústavy vyhlásit předčasné volby, jestliže se Sněmovna neusnese do tří měsíců o vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry.

Usnesením Sněmovny je však například přikázání zákona příslušným výborům nebo i jeho zamítnutí. "Legislativně správný výklad je ten, že i při zamítnutí je splněna podmínka, že se zákonem Sněmovna zabývala," řekl Právu expert na ústavní právo Václav Pavlíček. Pokud tedy vláda se zmíněným zákonem neuspěje, bude následovat postup jako při "klasickém" vyslovení nedůvěry vládě.

Topolánkův kabinet by tedy musel podat demisi a bylo by na prezidentu Václavu Klausovi, aby jmenoval nového předsedu vlády - v průběhu volebního období už neplatí omezení na tři pokusy o sestavení vlády, jako je tomu po volbách.

"Poslanci jsou strašní fiškusové"

Čunek však na své představě trvá: "Když něco slíbím, tak to tak udělám," řekl Právu. Dodal, že včera svůj návrh ladil s ústavními právníky a také s poslanci. Již v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT předeslal, že není odborník na ústavní právo. "Musíme se dohodnout na termínu a musíme si vybrat zákon, který k tomu použijeme. Já nejsem poslanec. Teď tady mezi ně chodím a diskutuji s nimi a oni jsou strašní fiškusové, co oni nevymyslí, aby se nemuseli rozpustit, to byste nevěřil," svěřil se Právu.

Odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v úterý Právu k návrhu lidovců řekl: "To je docela nezvyklý postup. Institut spojení zákona s důvěrou podle mého soudu existuje, když se jedná o skutečně zásadní téma." Říman si tuto variantu dovede představit u jednoho dvou zákonů typu penzijní reformy. "Jako permanentní nástroj by to byl asi problém," soudí Říman. Obdobně se již v neděli v ČT vyjádřil stranický šéf, premiér Mirek Topolánek.

"To nebude tak, že bychom při prvním zákonu, který označíme jako klíčový a který neprojde, tu vládu okamžitě položili, to si ještě my musíme tu formulaci vyjasnit."

Reklama

Související články

ČSSD razantně odmítla podpořit trojkoalici

ČSSD na svém Ústředním výkonném výboru (ÚVV) v sobotu rozhodla, že v žádném případě nepodpoří vznik trojkoaliční vlády pravého středu. Vyzvala také poslance...

Lidovci i zelení jdou do trojkoalice s ODS

Celostátní výbor KDU-ČSL v sobotu posvětil kroky svého vedení a souhlasí se vstupem strany do trojkoaliční vlády s ODS a SZ, která bude mít proreformní program...

Nová vláda: ODS obsadí polovinu křesel

Nová vláda, kterou skládá ODS společně s lidovci a Stranou zelených, má první obrysy. Na rozdělení křesel se v neděli na společné schůzce dohodli šéfové těchto...

Výběr článků

Načítám