Hlavní obsah

Herec Kanyza zůstává v seznamech spolupracovníků StB

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jméno herce Jana Kanyzy bude dál figurovat v seznamech spolupracovníků StB. Vrchní soud v Praze v úterý zrušil květnové rozhodnutí městského soudu, že byl evidován neoprávněně. Vyhověl tak ministerstvu vnitra, které se proti dřívějšímu rozhodnutí odvolalo. Seznamy StB vede právě ministerstvo vnitra.

Článek

Vrchní soud rozhodnutí první instance zrušil v plném rozsahu. Městský soud 22. května vyhověl Kanyzovi, který se bránil žalobou na ochranu osobnosti. Soud tehdy pokládal za nevěrohodnou výpověď Kanyzova řídícího důstojníka Zdeňka Vaníčka. Navíc prý Kanyza neměl v letech 75 až 77 podávat StB žádné informace.

Nakonec ale ministerstvo přineslo další důkazy - informace o schůzkách herce s tajnou policií se objevují i v jiných spisech, například Boháčka (Pavla Landovského) nebo Andreje Kroba.

Vrchní soud také zopakoval výslech Zdeňka Vaníčka a konstatoval, že jeho výpověď se shoduje s obsahem spisu a neodporuje běžné praxi státní policie 70. let.

Jan Kanyza ani jeho právník Tomáš Sokol se k dnešnímu rozsudku nedostavili. Mají ještě možnost odvolat se proti soudnímu rozhodnutí k Nejvyššímu soudu.

O tom, že je Kanyzovo jméno mezi spolupracovníky StB, informovala média loni v srpnu. Herec údajně tajné policii předával informace o svém hereckém kolegovi, bývalém ministrovi kultury Vítězslavu Jandákovi. Kanyza spolupráci s StB popírá. Již dříve prohlásil, že s StB nespolupracoval, ale že byl pouze dlouhodobě předvoláván a opakovaně vyslýchán.

Kanyza je v oficiálních seznamech StB vydaných ministerstvem vnitra veden jako agent s krycím jménem Honza. Jeho svazek vedla součást StB zabývající se takzvaným bojem proti vnitřnímu nepříteli. Spis byl založen v červenci 1975 a spolupráce ukončena v prosinci 1983, protože Kanyza podle citace ze spisu přestal spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Kanyza přiznal, že spolupracoval s StB

Herec Jan Kanyza ve středu v České televizi uvedl, že několik let byl ve spojení s komunistickou Státní bezpečností. (StB). Uvedl, že to dělal proto,...

Kanyza: Můj svazek je zmanipulovaný

Herec Jan Kanyza tvrdí, že svazek, který na něj vedla komunistická Státní bezpečnost (StB), je zmanipulovaný. Chce se kvůli tomu obrátit na soud. Podle hercova...

Výběr článků

Načítám