Hlavní obsah

Svobodné Evropě hrozí pokuta za sledování chodců

Právo, ads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad na ochranu osobních údajů se začal podrobně zabývat situací kolem údajného natáčení a fotografování obyvatel Prahy a jejích návštěvníků soukromou ochrankou Rádia Svobodná Evropa (RFE). V pondělí to potvrdila mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Rádiu hrozí pokuta až ve výši deset miliónů.

Článek

Pokud by úřad zjistil porušení zákona o ochraně osobních údajů, stanici by hrozila pokuta pět miliónů korun. Pokud by ovšem jejím jednáním mělo být postiženo větší množství lidí, sankce by se mohla vyšplhat až k deseti miliónům.

"Úřad se bude věcí zabývat sám, nebude čekat na podněty od fyzických osob nebo institucí," poznamenala Štěpánková. Podle již zveřejněných informací Práva pracovníci ochranky RFE z pořízených záznamů tvoří databázi podle nich podezřelých lidí, kterou odesílají bez vědomí českých úřadů do USA, zřejmě pro potřeby amerických tajných služeb.

Jak už minulý týden Štěpánková uvedla, pokud by ochranka RFE svoji činnost měla provozovat legálně, musela by být její databáze zaregistrována u Úřadu na ochranu osobních údajů a spravována podle jeho předpisů a v souladu se zákonem.

Předmětem zájmu úřadu by tedy mělo být, zda tak skutečně ochranka učinila. Jaké konkrétní kroky úřad vůči RFE podnikne, ani dobu nutnou k řádnému prošetření věci však mluvčí nechtěla sdělit. "Náš úřad nemá pro své šetření stanoveny žádné časové limity," dodala Štěpánková.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzeum dostalo budovu sídla Svobodné Evropy

Od pátku připadla budova bývalého Federálního shromáždění (FS) Národnímu muzeu. Premiér Mirek Topolánek odpoledne předal řediteli pražského Národního muzea...

Výběr článků

Načítám