Hlavní obsah

Tvrdík nabídl odchod z funkce kvůli Melčákovi

Právo, trj
PRAHA

Jaroslav Tvrdík, šéf poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, nabídl v pátek při jednání předsednictva své strany v přítomnosti odbojného poslance za soc. dem. Miloše Melčáka, že opustí svůj post, pokud se Melčák vrátí do klubu. Poslanec dal i přesto najevo, že návrat nechystá, a podal trestní oznámení pro násilí proti jednotlivci.

Článek

"Pan Melčák ještě minulý týden v úterý nebo ve středu na aktualne.cz prohlásil, že jsem mu nevyhrožoval. Potom změnil názor a do své taktiky zakomponoval opačný postup. Předsednictvo seznámil s tím, že se do klubu vrátí teprve ve chvíli, kdy se změní praktiky ve vedení ČSSD, a zjevně to spojoval s mým působením v pozici hlavního poradce předsedy ČSSD," řekl v pondělí Právu Tvrdík.

Ten si také myslí, že Melčák jen hledá záminku, aby mohl umožnit získat důvěru vládě ODS s lidovci a zelenými, přičemž si za terč vybral právě Tvrdíka. "Abych mu sebral tuto záminku, nabídl jsem mu, že jestliže se vrátí do poslaneckého klubu, já přestanu pracovat pro vedení ČSSD. Protože jsem přesvědčen, že je to opravdu hledání šikovné záminky, myslím si, že odpověď české veřejnosti dá pan Melčák svým hlasováním v Poslanecké sněmovně," uvedl Tvrdík.

"Nepřestanu být soc. demokratem"

Server aktualne.cz v pondělí přinesl první Melčákovo vystoupení na sobotním ústředním výboru soc. dem., které mu měl poskytnout sám poslanec. Stojí v něm mj.: "Zmaření druhého ústavního pokusu o vytvoření vlády vyvolá další nestabilitu a ztrátu prestiže naší země ve světě." A také: "Výsledek třetího pokusu je mírně řečeno nejistý, s velkou pravděpodobností povede k rozpuštění Poslanecké sněmovny a k předčasným volbám. Jen velcí optimisté věří v to, že si ČSSD polepší, nebo dokonce, že tyto volby vyhraje."

Melčák měl svou řeč na ÚVV zakončit slovy: "Vystoupením z klubu, a možná i zrušením členství v ČSSD, kterým mi pohrozil přítel Paroubek, nepřestanu být sociálním demokratem, ale budu vždy sledovat zájmy sociální demokracie."

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v pondělí v ČRo řekl, že si myslí, že Melčák je rozhodnut a případně vládu trojkoalice podpořit, ať už aktivně, či tolerancí. "Neměl jsem pocit, že by chtěl svůj postoj přehodnotit," poznamenal Škromach.

Jen o málo optimističtěji se tvářil šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek, který uvedl, že Melčák výslovně neřekl, jak se při hlasování o důvěře zachová. "V tuhle chvilku pro mě automaticky neplatí věta, že Miloš Melčák je zrádce. Pro mě platí to, že je v tuhle chvíli váhající člen soc. dem. mimo poslanecký klub," sdělil Právu Hašek.

Na otázku, kdy by se mohli vystoupivší poslanci (Melčák a Michal Pohanka) případně vrátit do klubu, Hašek odpověděl: "Očekávám, že bych mohl mít zprávu od kolegy Pohanky v horizontu několika málo dnů, a u kolegy Melčáka nevím."

Reklama

Související články

Poslanec Melčák se prý obává otravy

Tak to tu ještě nebylo. Šéf ČSSD Jiří Paroubek přišel v neděli se šokujícím výrokem. Poslanec Miloš Melčák podle Paroubka prohlašoval, že se ho někdo pokouší...

Výběr článků

Načítám