Hlavní obsah

Strany pokračují v jednáních o trojkoaliční vládě

PRAHA

Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se v pondělí sejdou, aby dohodli trojkoaliční vládu. Podobný kabinet vznikal už v létě, strany ale tehdy jednání rozpustily dřív, než mohla vláda z nich vzešlá předstoupit před Sněmovnu s žádostí o důvěru.

Článek

Expertní skupiny odpoledne projednají program případné vlády, sejdou se i předsedové stran. Mají v plánu vidět se i několikrát denně, protože premiér Mirek Topolánek slíbil, že nejpozději ve čtvrtek přinese prezidentu Václavu Klausovi na Hrad návrh složení kabinetu.

ODS jednala ještě minulý týden jednala o vládě s ČSSD a KDU-ČSL. Ve středu ale dohadování přerušila. Zdůvodnila to tím, že ČSSD má neúměrné požadavky. V pátek začala jednat s lidovci a Stranou zelených.

S nimi vládu tvořila už v létě, projekt ale zkrachoval proto, že strany neměly dostatečnou podporu ve Sněmovně a ODS začala jednat s ČSSD. Nyní trojkoalice spoléhá na to, že část poslanců ČSSD vládu podpoří, protože budou prosazovat odchod své strany do opozice. S tím ale nesouhlasí předseda ČSSD Jiří Paroubek, který mluvil o tom, že takové poslance se bude snažit vyloučit ze strany. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám