Hlavní obsah

Za běžné léky zaplatíme v příštím roce víc

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Za běžné léky - generika zřejmě v příštím roce zaplatíme víc peněz než dosud. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce, aby se ze zdravotního pojištění více hradily originální přípravky, včetně nově vyvinutých léků. Levné, tzv. generické léky jsou kopií originálu a mohou je vyrábět i jiné firmy, protože jejichž patentová ochrana už skončila. Přitom mají stejnou účinnost. Tato generika by ale zdravotní pojišťovny hradily méně.

Článek

Pacient by si na ně pak muset připlatit podstatně víc než dosud. "Plně hradit nákladné a život zachraňující léky je jistě v pořádku. Ale nemělo by se to dít na úkor dostupnosti ostatních léků. Léky nelze hodnotit podle ceny, ale podle účinnosti, bezpečnosti a dostupnosti," řekl Právu ředitel odboru vnějších vztahů farmaceutické společnosti Zentiva Václav Rejholec.

Také Lumír H. Kroček, předseda České asociace farmaceutických firem se domnívá, že si lidé v příštím roce připlatí víc. "Kategorizační komise dostala od vedení ministerstva za úkol snižovat úhrady u skupin léků, které užívá mnoho lidí a jsou levné. To způsobí zvýšené výdaje u většiny pojištěnců z vlastní kapsy." Kroček soudí, že stovky tisíc pacientů tak "budou zejména při akutních onemocněních doplácet více než dosud.

Doplatky budou podstatně vyšší

Ministr Julínek už dříve prohlásil, že počítá s ohraničením spoluúčasti pacientů na léky částkou 3000 Kč. Dosud je přímá spoluúčast na léky v průměru 800 Kč za rok a důchodci platí asi 1600. Chroničtí nemocní však mohou doplácet i více než 3000 Kč za rok. Julínek by rád, aby vše, co bude nad tuto částku, tedy nad 3000 za rok, už pacientovi plně hradila pojišťovna.

Věc má ale háček. Julínek zároveň plánuje, aby některé levné léky, které jsou dosud na lékařský předpis a stojí třeba 50 nebo 100 Kč, byly vyřazeny z hrazení zdravotní pojišťovnou a pacienti by si je hradili v plné výši. Tím by okamžitě spoluúčast byla mnohem vyšší než dosud. Navíc Julínek nechce žádné výjimky z poplatků, tedy hradili by je všichni.

Jaké poplatky mohou být
20 Kč za recept od lékaře
20 - 50 Kč za den v nemocnici
50 Kč za návštěvu na pohotovosti
50 Kč za návštěvu specialisty
Mimo těchto poplatků ještě:
3000 Kč za doplatky na léky v roce. Nad tuto částku by byly léky plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Výjimky z poplatků nemají být.

Sociální demokracie ústy svého stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha je proti takovémuto opatření a nechce ho připustit. "Nejsme příznivci zvyšování přímé finanční spoluúčasti pacienta," řekl.

Většina léků je generických

Václav Rejholec ze Zentivy tvrdí, že generická léčiva (kopie originálů, jimž vypršela patentová ochrana a jsou tedy mnohem levnější) tvoří v u nás 70 procent všech balení léků, které se prodají. Ve finančním vyjádření je to ale jen 32 procent. Drahé originály tvoří 30 % balení, ale 70 % výdajů na léky. A tato částka by tedy měla podle ministerských představ ještě stoupnout.

Přitom podle Evropské generické asociace používání generických léků v EU přináší roční úsporu 13 miliard eur. Tyto peníze se pak mohou věnovat na úhradu drahých originálních léků, které dosud nemají levnější náhradu.

Pokud se tedy uskuteční Julínkovy plány, pacienti budou v příštím roce za léky doplácet mnohem víc než dosud a kromě toho ještě uhradí další poplatky, například za den v nemocnici nebo za návštěvu lékaře, které Julínek také připravuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám