Hlavní obsah

Topolánek: pro důvěru si půjdeme do poloviny ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v neděli prohlásil, že Sněmovna by mohla o důvěře kabinetu hlasovat do poloviny ledna. Prezidentovi by chtěl návrh nové vlády předložit nejpozději ve čtvrtek. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Ještě v neděli odpoledne se mají sejít zástupci ODS, lidovců a zelených, aby jednali o nové vládě. Tato jednání by měla vyústit v návrh nové vlády, kterou Topolánek představí prezidentovi.

Vedení KDU-ČSL i Strany zelených v sobotu podpořila další vyjednávání o trojkoalici s ODS. [celá zpráva]

Vznikající vláda ale stále nemá v dolní komoře nadpoloviční většinu hlasů potřebnou pro to, aby získala parlamentní důvěru. Komunisté a sociální demokracie trojkoalici odmítají. Spekuluje se o tom, že většinu by Topolánkovu kabinetu mohl zajistit někdo z ČSSD. Z klubu sociální demokracie již dříve vystoupili Michal Pohanka a Miloš Melčák.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka ale ani jeden z těchto poslanců vznikající vládu pravého středu nepodpoří. Melčák je podle něj přepracovaný a případnou podporu vládě si brzy rozmyslí. Pohanka zase podle Paroubka v zásadních věcech hodlá hlasovat s ČSSD.

Komunisté chtějí v prvním pololetí příštího roku předložit návrh zákona, který by umožnil zbavit poslance mandátu, pokud by opustil svůj klub "z nízkých pohnutek". Rozhodovat by o tom měl Nejvyšší správní soud. V ČT to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Předsedové ODS, zelených a lidovců takový model odmítli. Paroubek uvedl, že na to nemá definitivní názor.

ČSSD si myslí, že by měla vzniknout úřednická vláda, která by existovala, než se strany na něčem shodnou. Topolánek však míní, že taková vláda teď nepřipadá v úvahu. Tuto variantu podle něj odmítl i prezident, když ho podruhé jmenoval premiérem.

Reklama

Související články

ČSSD razantně odmítla podpořit trojkoalici

ČSSD na svém Ústředním výkonném výboru (ÚVV) v sobotu rozhodla, že v žádném případě nepodpoří vznik trojkoaliční vlády pravého středu. Vyzvala také poslance...

Lidovci i zelení jdou do trojkoalice s ODS

Celostátní výbor KDU-ČSL v sobotu posvětil kroky svého vedení a souhlasí se vstupem strany do trojkoaliční vlády s ODS a SZ, která bude mít proreformní program...

Výběr článků

Načítám