Hlavní obsah

Paroubek zatratil komunisty, chce lidovce a zelené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek považuje šéfa Strany zelených Martina Bursíka za nepřijatelného pro sociální demokracii. "S Bursíkem v čele není spolupráce se Stranou zelených možná. On má jiné vidění světa," uvedl v sobotu Paroubek. Dodal, že ale stojí o spojenectví s KDU-ČSL a Stranou zelených. Komunisté podle něho nemají žádnou budoucnost.

Článek

Paroubek přiznal, že Bursíkovu pozici ve Straně zelených mělo oslabit a k jeho výměně napomoci to, že sociální demokraté nechtěli zelené v kabinetu, který připravovali s ODS a KDU-ČSL.

Paroubek při jednání výboru oznámil, že po příštích parlamentních volbách plánuje strategické spojenectví s lidovci a zelenými. Spolupráci s KSČM se však nejspíše vyhne - tato strana podle něj nemá budoucnost. Bude-li ČSSD dělat rozumnou levicovou politiku, budou komunisté dále ztrácet voliče, podotkl.

Zasedání ČSSD bylo uzavřené, avšak nahrávka s Paroubkovým projevem se dostala mezi novináře.

O strategické spojenectví s KDU-ČSL a Stranou zelených podle Paroubka logicky usilují také občanští demokraté. "To je pro nás nebezpečné," zdůraznil.

O předsedovi KDU-ČSL Jiřím Čunkovi poznamenal, že chce dělat samostatnou politiku a "pohybovat se v politickém středu". Rozhodně nechce být satelitem jiné strany, pokračoval předseda ČSSD. Bude-li to pro lidovce výhodné, bude spolupracovat vpravo i vlevo, řekl šéf ČSSD. Dodal, že si Čunka váží.

Ústřední výkonný výbor ČSSD rozhodl, že sociální demokracie nepodpoří vznikající pravostředovou vládu ODS, KDU-ČSL a zelených. Výbor také vyzval poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby se co nejrychleji vrátili do poslaneckého klubu ČSSD. Paroubek očekává, že Melčák a Pohanka se rozhodnou během hodin či dnů.

Výběr článků

Načítám