Hlavní obsah

Škromach: opozice ČSSD neškodí

PRAHA

Lidovci a zelení v sobotu rozhodují, zda a za jakých podmínek půjdou do vládní koalice s ODS. Širší vedení ČSSD zase rozhoduje o tom, jaký postoj k této případné menšinové vládě občanských a křesťanských demokratů a zelených zaujme. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si přitom myslí, že pokud ČSSD zůstane delší dobu v opozici, nebude to pro ni žádná pohroma.

Článek

"Já myslím, že by nám neuškodila," řekl Škromach při příchodu na jednání Ústředního výkonného výboru strany. Záleží podle něj ale na dalším jednání. Možnost, že by ČSSD jako celek tolerovala vládu ODS, KDU-ČSL a SZ Škromach přitom nepřipustil a ODS o to podle něj ani nepožádala.

"ODS se jasně vyjádřila, že soc. dem. nevěří. Vyjadřují se o nás, že jsme banda nějakých zločinců, takže pak je vyjednávání těžké," uvedl.

Předseda strany Jiří Paroubek je ale přesvědčen o tom, že výbor podpoří usnesení, podle něhož ČSSD středopravou vládu nechce. "Já myslím, že to nebude žádný problém podle toho, jak včera (v pátek) probíhala schůze předsednictva strany," řekl novinářům Paroubek.

Vystoupil i Melčák

Před výborem se také hájil poslanec Miloš Melčák, který opustil klub ČSSD. Zdůvodnil to přáním, aby sociální demokracie odešla do opozice a neusilovala o podíl na vládě s ODS.

Případ poslance Melčáka, který na jednání brojil proti čtyřkoalici, kterou nazval vládou Národní fronty, by neměl podle Škromacha končit vyloučením ze strany. Škromach chce rozlišovat mezi názory a činy: "Pokud by došlo k tomu, že bych skutečně jednal proti zájmům soc. dem., řeší to jednoznačně stanovy strany," doplnil s tím, že nedokáže říci, zda se někdo ještě k Melčákovi nepřipojí.

Zasedli i lidovci a zelení

V Praze v sobotu zasedly také vrcholné orgány KDU-ČSL a Strany zelených. V deset hodin začali jednat lidovci. Sešel se jejich celostátní výbor, jehož se účastní i krajští lídři a poslanci. Předsednictvo KDU-ČSL v pátek doporučilo širšímu vedení strany, aby lidovci nadále jednali o vládě s ODS a zelenými. Podmínkou ale je, že taková koalice se nesmí opírat o hlasy přeběhlíků z jiných stran. [celá zpráva]

Dopoledne zasedla i Republiková rada Strany zelených. Zelení jsou ochotni jednat o projektu trojkoalice, definitivní stanovisko by měli potvrdit v neděli odpoledne po schůzce lídrů ODS, lidovců a zelených. Zelení mají představu, že by se vyjednávalo asi do poloviny příštího týdne.

Reklama

Související články

Nabídka ODS slepit vládu štěpí lidovce

Podpora i podoba případné trojkoaliční vlády, o kterou opět usiluje ODS, je nyní v rukách lidovců. Zatímco zelení již na původní uspořádání předběžně kývli,...

Paroubek: řešením je vláda odborníků

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pátek vrátil k myšlence vlády odborníků. Do kabinetu by je nominovaly jednotlivé strany a premiérem by byl nestraník. V době...

Výběr článků

Načítám