Hlavní obsah

V šesti městech a vesnicích znovu volí zastupitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 84 volebních místností se v sobotu otevřelo v šesti městech a vesnicích České republiky, aby v nich lidé mohli po dvou měsících znovu vybírat své obecní zastupitele. Opakované hlasování nařídily krajské soudy, když hlavně kvůli pochybením volebních komisařů zrušily výsledky říjnových voleb zrušily krajské soudy.

Článek

Opakované hlasování se týká Havířova na Karvinsku, jednoho volebního okrsku brněnské části Královo Pole, dalšího okrsku na mosteckém sídlišti Chanov, Drslavic na Prachaticku, Hradčan na Nymbursku a Jiřetína pod Bukovou na Jablonecku. Lidé budou mít na výběr stejné kandidáty jako před dvěma měsíci při řádných volbách.

K volebním urnám může zamířit téměř 64 000 havířovských voličů, před dvěma měsíci tohoto práva v 79 okrscích využilo 32 procent z nich. Podobné to bylo i v mosteckém a brněnském okrsku, kde mohla hlasovat necelá tisícovka voličů. Zhruba dvojnásobně vyšší účast měli v Jiřetíně s 500 zapsanými voliči i v Hradčanech se dvěma stovkami voličů. O výběr drslavických zastupitelů mělo v říjnu zájem 87 procent místních voličů, z 68 jich přišlo hlasovat 59.

Volební místnosti jsou otevřeny od 07:00 do 22:00. Hlasovací lístky budou mít prakticky stejnou podobu jako ty pro řádné komunální volby. Seznam kandidátů se tak v souladu se zákonem proti říjnovým volbám nezmění.

Největší pozornost se zřejmě soustředí na Havířov, kde lidé svými hlasy rozhodnou o primátorovi. Po říjnových volbách toto místo obsadila ČSSD díky koalici s KSČM a Hnutím Havířov, přestože volby ve městě vyhrála ODS s těsným náskokem před komunisty.

Ministerstvo vnitra muselo nechat pro opakované hlasování vytisknout 93 100 hlasovacích lístků, což stálo zhruba 320 000 korun. Celkové náklady na opakované hlasování se pohybují kolem 2,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám