Hlavní obsah

Paroubek: řešením je vláda odborníků

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pátek vrátil k myšlence vlády odborníků. Do kabinetu by je nominovaly jednotlivé strany a premiérem by byl nestraník. V době vlády takového kabinetu by se pak strany mohly dohodnout na běžné politické vládě.

Článek

"Myslím, že by to bylo vhodné řešení, než politické strany dojdou k nějaké shodě," řekl v pátek Paroubek. Jinou alternativou je podle něj návrat ODS k jednání s ČSSD a KDU-ČSL.

Paroubek chce jít s touto myšlenkou za prezidentem Václavem Klausem. Řekl to po pátečním jednání grémia strany.

Pokud se ODS k jednání nevrátí, měl by podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky prezident rychle jmenovat novou vládu, aby se co nejdřív situace dostala ke třetímu pokusu.

Předseda ODS Mirek Topolánek mezitím zrušil páteční schůzku u prezidenta, na které měl hlavě státu předat seznam nových ministrů. [celá zpráva]

ČSSD počítá se třetím pokusem

Kdyby jednání premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka o vládě selhala, pak ČSSD počítá s tím, že bude následovat třetí pokus sestavit novou vládu, který by dostal Paroubek. Šéf soc. dem. řekl, že by ještě před přijetím takového úkolu musel pověření konzultovat s představiteli politických stran.

Paroubek dodal, že sestavit vládu bude stále obtížnější, protože pokračuje fragmentace politických stran a zhoršuje se přehlednost politické situace. Tomu, kdo bude pověřen sestavením kabinetu ve třetím kole, prý nezávidí, ale doufá, že na to přece jen nedojde.

Podle Paroubka nelze prodlužovat stav, kdy vláda v demisi dělá významná rozhodnutí. Jako příklad uvedl, že ministr financí Vlastimil Tlustý dělá výběrová řízení na významných finančních ředitelstvích. I o tom si chce promluvit s prezidentem.

Sobotka: jestli se Melčák nevrátí, nemá v ČSSD co dělat

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na pátečním jednání předsednictva strany vyzve poslance Miloše Melčáka, aby se vrátil do poslaneckého klubu. Pokud tak Melčák neučiní, nemá podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ve straně co dělat.

Melčák se na pátečním předsednictvu chystá obhájit svoje rozhodnutí, které ho vedlo minulý týden k vystoupení z poslaneckého klubu ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám