Hlavní obsah

Nabídka ODS slepit vládu štěpí lidovce

Novinky, ada, nig, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podpora i podoba případné trojkoaliční vlády, o kterou opět usiluje ODS, je nyní v rukách lidovců. Zatímco zelení již na původní uspořádání předběžně kývli, lidovci ústy svého šéfa Jiřího Čunka tvrdí, že vláda založená na přeběhlíkovi by byla za "šašky", takže lepší by byly předčasné volby.

Článek

Jenže podle kuloárových spekulací právě lidovci nejsou v tomto názoru jednotní. To připouští i Čunek, který ve čtvrtek Právu řekl, že si to musí mezi sebou prodiskutovat. Právě na to sází ODS, která již začala s konzultacemi o podobě nové vlády.

"Jednáme, ale v tuto chvíli nelze předjímat, jaký bude konkrétní půdorys uspořádání," řekl Právu místopředseda ODS Petr Nečas. Na dotaz, zda by mohli získat lidovce nabídkou více křesel ve vládě, uvedl, že to je otázkou dalších jednání. "Nelze vstoupit dvakrát do téže řeky," prohlásil Nečas s tím, že nyní je prosinec a ne červen, kdy probíhala první jednání o trojkoalici.

Kalousek nebere spekulace vážně

Jednou z lákavých nabídek má být pro lidovce šest vládních křesel včetně vlivného postu ministra financí pro Miroslava Kalouska. Ten však Právu řekl, že spekulace toho typu nejsou vůbec namístě a nebere je vážně. "Jsme v situaci, kdy začínáme jednat v bodě nula. Je třeba hledat řešení," odmítl komentovat novou situaci. Jak by mohlo takové řešení vypadat ale odmítl byť jen naznačit.

"Kolik křesel ve vládě, to není nyní základní otázkou. Pět, šest, dvanáct, to ještě o ničem nevypovídá," reagoval i místopředseda lidovců Marián Hošek. Podle něho lidovci nechtějí do vlády za každou cenu.

"Jestliže se mluví o křeslech, tak to není nabídka. To pokládám za pokus nalákat. Vznik případné společné vlády není otázka počtu křesel, ale otázka politického řešení problému. Podstatné podle mě je, aby se nějak řešil problém a ne za každou cenu s naší účastí," dodal místopředseda. Stanovisko strany proto bude záviset na tom, "jak bude jasný návrh s jasnými parametry a jakou bude mít dojednánu podporu, tedy že to nebude na přeběhlících".

Předjímat, jak se zachovají lidovci, odmítla i místopředsedkyně a šéfka lidoveckých poslanců Vlasta Parkanová: "Je také otázka, jestli ona vláda bude programově identická s tím, s čím přicházela v září. Pokud chceme vystupovat hodnověrně a mít konzistentní názory, tak přinejmenším ti z nás, kteří v září vládu podpořili, by ji měli zase podpořit."

Připomněla, že v září Topolánkův menšinový kabinet ODS nepodpořili tři lidovečtí ministři. "Jestli KDU-ČSL v té vládě bude, na mně nezáleží a osobně mne to netrápí. Rozhodnutí udělá celostátní výbor," dodala Parkanová. Ten je připraven se sejít, jakmile jej Čunek svolá.

Bursíkovi by stačili čtyři sociální demokraté

Vyjednavači ODS se včera sešli se zelenými. Jejich šéf Martin Bursík po schůzce sice připustil, že jsou ochotni oprášit původní trojkoalici, ale rozhodně by se mělo podrobněji jednat o jejím programu. Zelení se totiž nehodlají smířit s tím, že v létě se jim nepodařilo prosadit jejich ekologická témata, a chtějí jít i do větších podrobností.

Bursík si přitom myslí, že nemá smysl stavět vládu na toleranci jediného člověka. Muselo by podle něj jít o skupinu alespoň čtyř, pěti poslanců ČSSD, "pro které řešením situace bude to, že sociální demokracie odchází do opozice a oni tolerují nebo podporují trojkoaliční vládu po půl roce trápení".

Reklama

Výběr článků

Načítám