Hlavní obsah

Šest zelených poslanců může utvořit vlastní klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených může v dolní parlamentní komoře vlastní poslanecký klub. Příslušnou novelu jednacího řádu Sněmovny ve čtvrtek podepsal prezident Václav Klaus.

Článek

Novela počítá s tím, že ke vzniku poslanecké frakce budou nově stačit tři poslanci, podle původních pravidel jich bylo zapotřebí nejméně deset. Strana zelených jich má šest.

Zelení dlouhodobě upozorňovali na skutečnost, že podle současného systému voleb do Sněmovny se do dolní komory může dostat strana s méně než deseti mandáty. Zelení tvrdí, že je tento nesoulad mezi volebním zákonem a jednacím řádem poškozuje, neboť jim neumožňuje plnohodnotné zastoupení ve Sněmovně jako jiným frakcím.

Existence vlastního klubu nepřináší jen materiální výhody v podobě sněmovního zázemí pro stranu, ale také větší vliv na chod dolní komory. Předseda klubu má právo kdykoli vystoupit v rozpravě, může požádat o přestávku na jednání frakce. Klub má automaticky zastoupení v organizačním výboru Sněmovny, má i nárok na služební auto a dostává za své členy peníze na činnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám