Hlavní obsah

Paroubek chce vyloučit z ČSSD rebely, jinak odstoupí

Právo, Novinky, ČTK, trj, go

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu navrhne Ústřednímu výkonnému výboru strany, aby byli z ČSSD vyloučeni ti poslanci, kteří by podpořili pravicovou vládu. Uvedl, že jestli to neprosadí, složí předsednickou funkci. Paroubek také požádá o konzultaci prezidenta Václava Klause. Schůzka zatím domluvená není.

Článek

Prezident jen uvedl, že pokud by premiér Mirek Topolánek požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry jeho vládě bez předem vyjednané podpory, chápal by to jako cestu, jak co nejrychleji dospět k třetímu pokusu a k předčasným volbám.

Paroubek nechce vést stranu, která by zradila voliče

"Já bych nebyl předsedou takové strany, kde by si každý mohl dělat, co by chtěl, kde by mohl zrazovat zájmy voličů, jak by chtěl," řekl doslova Paroubek.

Poslanec Miloš Melčák, který nedávno vystoupil z klubu ČSSD nevyloučil, že by podpořil vládu ODS bez účasti ČSSD, v rozhovoru pro Právo nicméně uvedl, že trojkoalice občanských demokratů, lidovců a zelených se mu "moc nelíbí".

Paroubek se chce u prezidenta Václava Klause ujistit, že prezident nedovolí vznik vlády postavené na přeběhlících. Vedení ČSSD tak reagovalo na středeční rozhodnutí výkonné rady ODS, která se rozhodla ukončit jednání se soc. dem. o nové vládě. [celá zpráva]

Paroubek uvedl, že si třetím pokusem nemůže být už nikdo jistý. "Politická scéna je tak fragmentovaná a já jsem seriózní politik. Já se přeci nebudu zabývat ruskou ruletou," řekl.

Ná otázku, zda ČSSD připouští předčasné volby až po třetím pokusu, šéf soc. dem. odpověděl, že jeho strana nyní musí celou situaci analyzovat.  "Zcela nepochybně z toho vyvodíme určité konsekvence", dodal.

Zelení by do trojkoalice opět šli, lidovcům vadí přeběhlíci

Strana zelených souhlasí s návratem k jednání o bývalé trojkoalici. Po čtvrteční schůzce s vyjednavači ODS to řekl předseda zelených Martin Bursík. "Východiskem jednání je trojkoaliční dohoda, situace se ale posunula, program případné vlády tak musí být daleko konkrétnější," uvedl.

Bursíkovi ale vadí postoj nového předsedy lidovců Jiřího Čunka k romské problematice. Ten chce projednat před případnou dohodou a to i se zástupci ODS. Šéf zelených už ve svém vyjádření nezopakoval jeho strana chce pouze vládu s dočasným mandátem. "Nepředbíhal bych," konstatoval s tím, že bude záležet na programové dohodě.

Předseda lidovců Jiří Čunek uvedl, že si nepřeje takovou vládu, která by stála na hlasech přeběhlých poslanců. Pokud by to nebylo možné, preferoval by předčasné volby. [celá zpráva]

Filip chce, aby prezident odebral Topolánkovi pověření

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa by měl prezident Václav Klaus odebrat premiérovi Mirkovi Topolánkovi jeho pověření sestavit vládu. "ODS není schopná šest a půl měsíce po volbách sestavit vládu, kabinet vládne bez důvěry Sněmovny a přijímá zásadní rozhodnutí včetně personálních. Je to odporné, co se děje," řekl ve čtvrtek Právu.

Filip míní, že by se po odebrání pověření měla uskutečnit schůzka předsedů parlamentních stran i za případné účasti prezidenta.

ODS vadily požadavky ČSSD

Občanští demokraté ukončily jednání s ČSSD ve středu večer. Vadily jim podmínky, které ČSSD kladla, zvláště personální požadavky byly podle nich těžko přijatelné. Vedení ODS se také v případě společné vlády obou velkých stran obává ztráty voličské přízně.

Pro ukončení rozhovorů byli zejména představitelé regionů, které toto stanovisko hájili i na listopadovém stranickém kongresu.

Proti se podle informací Práva postavil ministr pro místní rozvoj a místopředseda ODS Petr Gandalovič, který míní, že v jednáních se soc. dem. je ještě prostor.

Reklama

Související články

ODS tlačí lidovce k vládě bez ČSSD

ODS podle informací Práva tlačí na některé důležité činitele KDU-ČSL s cílem odradit je od podpory právě vyjednávané vlády za účasti soc. dem. Jak Právu...

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady...

Výběr článků

Načítám