Hlavní obsah

Paroubek: vláda ČSSD s ODS mohla fungovat

Právo, trj
PRAHA

Společná vláda ODS, ČSSD a lidovců podle šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka mohla fungovat. Řekl to Právu poté, co Výkonná rada ODS oznámila, že přerušuje jednání s ČSSD o společném kabinetu.

Článek

Jistě znáte mediální výstupy Výkonné rady ODS. Má podle vás ještě druhý pokus o vládu naději nebo se budete orientovat na ten třetí?

Já si myslím, že ten druhý pokus ještě neskončil. Že je to pokus pana Topolánka, a že pan Topolánek může ukázat, co ještě umí. Ale vidím, že to má velmi složité ve vlastní straně. Jak jsem tomu rozuměl, tak jsme se vlastně dohodli na personálním složení i na funkčním obsazení té vlády. Jsem přesvědčen, že to mohlo fungovat a my jsme došli s kompromisy až do krajnosti. S programovými, s personálními i pokud jde o četnost ministrů. Nám nikdo nemůže říci ani slovo, že bychom narušovali plynulost jednání. Plnou odpovědnost za ten stav nese vedení ODS. Myslím si, že kdo je soudný, kriticky to vidí.

Pokud by se jednání ještě obnovila, vy už nemáte kam ustoupit?

Já si myslím, že nemáme kam ustoupit. Prostě se buď  vydáme cestou dobrodružství, a to znamená, že to postaví na panu Melčákovi. Pak jim gratuluju a přeju jim mnoho úspěchů.

Vidíte tedy ještě prostor k jednání před tím, že půjde pan Topolánek na Hrad?

Pan Topolánek mi volal. Byl to myslím rozumný rozhovor. Sdělil mi tu situaci. Volalo mi několik dalších funkcionářů ODS, takže ty věci monituruju a vnímám, ale nemohu je v rámci ODS ovlivnit.

Myslíte si, že pan Topolánek jako vyjednavač nemá dost silnou pozici v ODS?

Nechci se dotknout pana Topolánka, ale určitě moje pozice pro vyjednávání je silnější než jeho.

Může pan prezident jmenovat vládu podle vás s přeběhlíky?

Nevím, záleží to na panu prezidentovi. Vyloučeno to určitě není, ale určitě taková vláda nebude dlouhodobě stabilní.

Reklama

Související články

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady...

Výběr článků

Načítám