Hlavní obsah

ODS odpískala vládu s ČSSD a lidovci

Právo, Novinky, ČTK, trj, dan, ada, nig
PRAHA

Výkonná rada ODS ve středu večer rozhodla ukončit jednání o vládě s ČSSD a KDU-ČSL, pokud by měly platit dosud dohodnuté podmínky. Oznámil to po jednání rady předseda ODS Mirek Topolánek. Občanští demokraté by podle dohody ve společném kabinetu neměli mít menšinu, ale ani většinu ministrů. Předsednictvo KDU-ČSL přitom v podvečer návrh společné vlády tří stran schválilo.

Článek

"Výkonná rada rozhodla za těchto podmínek nepokračovat v jednání o vládě se sociálními demokraty," prohlásil Topolánek s tím, že vedení strany podrobně seznámil se stavem vyjednávání, a to jak o programové části, tak i pokud jde o půdorys nové vlády. "Co to znamená, to se uvidí v následujících dnech," dodal premiér a ukončil brífink s tím, že nebude odpovídat na otázky.

Tento zvrat postavil před hotovou věc prezidenta Václava Klause, který je zastáncem dohody s ČSSD, ale teď nemá žádnou ústavní páku, jak rozhodnutí ODS zvrátit. Koalice měla mít podle dopolední dohody tří předsedů rozložení sil, v němž by se počet zástupců za ODS vyrovnal počtu členů za zbylé strany. Padala už také jména ministrů.

Hlasování Výkonné rady ODS o ukončení příprav vlády s ČSSD nebylo podle informací Práva jednotné. Jedním z členů rady, který hlasoval proti usnesení, byl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, podle něhož "prostor pro jednání byl".

Výkonná rada má opět zasednout v pátek odpoledne. Na tento den také Topolánek už dříve oznámil odevzdání seznamu ministrů své druhé vlády prezidentu republiky.

Podle Paroubka už strany překonaly poslední rozpory

Předseda ČSSD Jiří Paroubek reagoval slovy, že nyní ODS převzala odpovědnost pokračování nestabilní situace v zemi. Podle něj už se lídři domluvili na tom, jak překonají poslední rozpory, které překážejí v dohodě. "Jsem přesvědčen, že to mohlo fungovat," řekl Právu Paroubek v rozhovovoru, který si můžete přečíst ZDE.

Podle informací Práva vláda měla mít formát 8 křesel ODS, 6 ČSSD a 2 lidovci. ODS by tak měla jistotu, že ji její koaliční partneři společně nepřehlasují. Paroubek během dne tvrdil, že ODS si nemůže myslet, že bude mít v kabinetu převahu.

Vedení lidovců bylo jednomyslně pro

Lidovecké předsednictvo ještě před zasedáním výkonné rady ODS jednomyslně akceptovalo dohodu předsedů ODS, ČSSD a KDU-ČSL, podle které by měla vzniknou vláda, v které by ODS neměla ani většinu, ani menšinu.

"Konstatovali jsme, že na programu, pokud nepřijde nic nového, bychom se byli schopni dohodnout," uvedl po předsednictvu strany předseda lidovců Jiří Čunek. Podle něj se na schůzce šéfů stran podařilo uzavřít i kompromis v nejproblémovější otázce, kterou jsou daně.

Na řadě jsou "konstruktivní poslanci"

Místopředseda ODS Pavel Bém po jednání Výkonné rady řekl, že se občanští demokraté nyní pokusí oživit projekt trojkoalice a budou se snažit získat pro něj podporu napříč stranami ve Sněmovně.

Na otázku, jak chtějí sestavit vládu bez ČSSD a komunistů, odpověděl: "To je otázka, na kterou znám odpovědi, ale když dovolíte, tak vám v tuto chvíli na ni neodpovím."

Na další dotaz, zda spoléhají na přeběhlíky, poznamenal: "Určitě budeme hledat konstruktivní poslance nebo respektive budeme hledat takové řešení, které by umožnilo vládu stabilní a které by umožňovalo vládu, která bude programově silná, která bude hluboce proreformní."

Podle Paroubka je možné, že se ODS "vydá cestou dobrodružství", kdy bude spoléhat na podporu bývalého člena klubu ČSSD Miloše Melčáka. Nevyloučil, že by takovou vládu mohl jmenovat prezident Václav Klaus, i když předtím takové řešení odmítal. Kabinet založený na "přeběhlících" však odmítá i nové vedení KDU-ČSL.

Reklama

Související články

ODS tlačí lidovce k vládě bez ČSSD

ODS podle informací Práva tlačí na některé důležité činitele KDU-ČSL s cílem odradit je od podpory právě vyjednávané vlády za účasti soc. dem. Jak Právu...

Výběr článků

Načítám