Hlavní obsah

Svoboda chce vyšachovat Kostelku ze Špidlovy delegace do USA

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezvyklý konflikt se rozhořel ve vládě kolem plánované cesty premiéra Vladimíra Špidly do Spojených států. Ministr zahraničí Cyril Svoboda, který je také na oficiálním seznamu české delegace, dělá totiž podle informací Práva vše, aby 15. července neodletěl do Washingtonu se Špidlou i ministr obrany Miroslav Kostelka.

Článek

Jak Právu řekl vládní zdroj, není v tom nic osobního, jde o resortní válku. Ta začala za Kostelkova předchůdce Jaroslava Tvrdíka. Za jeho éry obrana zintenzívnila vztahy s USA a odsunula ministerstvo zahraničí na druhou kolej. V době irácké krize se Svoboda ocitl mimo, když většinu agendy Spojené státy vyřizovaly s Tvrdíkem, případně rovnou se Špidlou. Přitom Svoboda byl pro jasnou podporu americké válce proti Iráku.

Políček vojákům

 "Původně bylo v plánu, že do Ameriky poletí Špidla a Tvrdík. Když později Tvrdík rezignoval, logicky to měl být Kostelka. Jenže Svobodovi se nelíbilo, že by nebyl v delegaci coby ministr zahraničí a tak si na premiérovi vynutil, aby ho tam zařadil. Teď však nově požaduje, aby za obranu letěl jen některý náměstek a ne Kostelka," řekl Právu důvěryhodný zdroj. Podle něj Svoboda jednak chce, aby byl po Špidlovi jediným vládním činitelem, který bude přijat ve Washingtonu, navíc chce dát symbolický políček vojákům.

Jedním z hlavních bodů programu české delegace v USA má totiž být poděkování českým vojákům za misi v Kuvajtu a Iráku. Podle zdrojů Práva z diplomatických kruhů se počítá, že české armádě zastoupené ministrem obrany osobně poděkuje americký prezident George Bush. "Pro vojáky bude potupa, když tam jejich ministr nebude. Bush bude těžko děkovat někomu z náměstků, to se protokolárně nesluší. Poděkoval by tak Špidlovi, případně Svobodovi a to nemá pro vojáky takový efekt, jako když by tak učinil přímo jejich ministrovi," vysvětlil Právu jeden z představitelů ministerstva obrany s tím, že Svoboda si je toho dobře vědom a proto tlačí Špidlu ke zdi.

Podle informací Práva jsou Spojené státy šarvátkami v české vládě zaskočeny. "Na velvyslanectví USA v Praze na to koukají jak blázni, nechápou to. Považují za zvláštní, když nepojede v delegaci také ministr obrany, když o tom USA přitom mají zájem a daly to dostatečně najevo," uvedl zdroj Práva. Mluvčí obrany Vladimír Palán Právu ve středu řekl, že zatím neví, kdo za jeho resort do USA odcestuje: "Ještě nepadlo konečné rozhodnutí, kdo bude resort obrany zastupovat v delegaci předsedy vlády."

O Bushe stojí i Klaus

O setkání s americkým prezidentem je mezi českými politiky velký zájem. Jak Právu sdělil jeden z amerických diplomatů, prezident Václav Klaus nese velmi těžce, že jednání s ním Bush odkládá. Klaus si ho popudil výroky zpochybňujícími vojenský zásah proti Iráku. "Prezident Klaus má v dohledné době v plánu několik cest do USA. Většinou bude někde přednášet. Lidé z jeho okolí nám oznámili všechny termíny s velkým předstihem. Je jasné, že se nás snaží přimět, abychom schůzku s Bushem na některý z nich domluvili," sdělil Právu americký diplomat.

Podle něj jsou však snahy Klause marné. "Není důvod, proč by ho měl přijmout Bush, když brzy uvítá premiéra Špidlu. Klaus si bude muset dlouho počkat, ale faktem je, že ho stejně jednou přijme. Zatím ale ne," dodal diplomat. Klaus se potkal na čtyři minuty s Bushem nedávno v Petrohradě. Minulý týden se sešel na mezinárodní konferenci v USA s viceprezidentem Richardem Cheneyem.

Reklama

Výběr článků

Načítám