Hlavní obsah

Topolánek chce dohodu o vládě ještě dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek má v plánu rozhodnout o podobě nové vlády ještě do středečního večera, kdy odjíždí do zahraničí. Odpoledne se sešel s lídry KDU-ČSL Jiřím Čunkem a ČSSD Jiřím Paroubkem.

Článek

Paroubek po schůzce řekl, že ODS nemůže požadovat v případné společné vládě většinu. [celá zpráva]

Ve středu bude také jednat vedení ODS. Do té chvíle chce mít Topolánek jasno.

Odpoledne se sejde i vedení KDU-ČSL. "Jedná se o první zasedání předsednictva po víkendovém sjezdu, řádně plánované zasedání, ne tedy jednání svolané kvůli aktuální situaci," řekla místopředsedkyně lidovců Vlasta Parkanová.

Občanští demokraté jednají s lidovci a ČSSD o nové vládě. Vadí jim ale, že sociální demokraté přichází s "těžce přijatelnými požadavky". Hlavní rozdíly mezi dvěma největšími stranami panují v otázce daní, sociálních výdajů a zdravotnictví.

ODS proto navrhuje, aby ČSSD zůstala v opozici a podpořila její menšinovou vládu s lidovci. To ale soc. dem. odmítá. Na sobotním ústředním výboru strany chce předseda ČSSD Jiří Paroubek doporučit usnesení o tom, že sociální demokraté takovou variantu neumožní. Pokud by se nepodařilo sestavit společnou vládu s ODS a lidovci, Paroubek preferuje vlastní pokus o vytvoření kabinetu.  

Topolánek má přinést prezidentovi Václavu Klausovi návrh nové vlády v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám