Hlavní obsah

Lékaři proti Julínkovu nápadu s cizinci

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Lékaři jsou většinou kritičtí k myšlence odstupujícího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který chce nahradit chybějící české zdravotníky cizinci, například ze Slovenska, z Bulharska, Rumunska a z dalších států EU.

Článek

Julínek to dal do souvislosti s požadavky nového Zákoníku práce na další lékaře.

"Je to šílený nápad. Nesmysl," řekl Právu v úterý Michal Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK). Příchodem cizinců by se podle něj mohla zhoršit kvalita zdravotní péče, "a to jistě nikdo nechce". LOK podporuje nový Zákoník práce. Pokud by byla přece jen odložena jeho účinnost, trvá na tom, že práce v nemocnicích by se měla reorganizovat tak, aby odpovídala už požadavkům nového Zákoníku práce.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich tvrdí, že problém je především v tom, jak lékaře zaplatit. Přimluvil se za změnu podmínek pro poskytování nemocniční péče a motivaci lékařů tak, aby z ČR neodcházeli.

Nový Zákoník práce asi platit bude

Sněmovna v prvním čtení schválila roční odklad Zákoníku práce, do konce roku to však výbory sotva stihnou projednat, a tak zákoník zřejmě v lednu platit začne. Podle propočtů ministerstva zdravotnictví bude chybět dva tisíce lékařů.

Problémy budou mít hlavně nemocnice a záchranné služby, lékaři už po určité době nebudou sloužit přesčasy, protože jejich limit budou mít vyčerpán. Nemocnice to mohou vyřešit třísměnným provozem, ale ředitelé nemocnic tvrdí, že právě na takový provoz nemají dost lékařů ani peněz.

Kubek: cizinců už je v nemocnicích hodně

Také prezident České lékařské komory Milan Kubek je pro důsledné uplatňování nového Zákoníku práce.

"Už dnes v českých nemocnicích pracuje 1300 lékařů ze Slovenska a čtyři sta z jiných zemí. Pokud povoláme Bulhary a Rumuny, pacientům určitě bude vadit, že se s nimi nedomluví, a podmínka komunikace mezi lékařem a pacientem je hlavní," řekl Kubek.

Nouzové řešení podle něj spočívá v dohodách o pracovní činnosti, které by byly dočasné a pro lékaře dobrovolné. Lékař by pak mohl pracovat více hodin a tak by si i víc vydělal. Podle Kubka na změnu organizace práce v nemocnicích bylo šest let, "které jsme promarnili".

Exministr zdravotnictví David Rath soudí, že "ve většině nemocnic není příliš dobrá organizace práce a pokud se změní, je možné Zákoníku práce vyhovět". Zaměstnávání lékařů z Bulharska a z Rumunska se nebrání, ale jen v těch profesích, kde je jich v ČR málo, tedy například v patologii a anestezii.

Reklama

Související témata:

Související články

Julínek chce poplatek za vydání léků

Odstupující ministr zdravotncitví Tomáš Julínek (ODS) uvažuje o zavedení buď poplatku za recept a nebo poplatku za vydání léků. Ve čtvrtek také oznámil,...

Výběr článků

Načítám