Hlavní obsah

Vedení ČSSD podezírá Melčáka, že si ho koupila ODS

– PRAHA
Právo, Novinky, nig, trj

Poslanec Miloš Melčák ve středu odmítl výzvu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka vrátit se do poslaneckého klubu strany. Opustil ho minulý týden, protože nesouhlasí s tím, jak strana postupuje v povolebním vyjednávání. Sociální demokraté ho podezřívají, že odešel na základě korupční nabídky od ODS. O jeho vyloučení ze strany zatím neuvažují.

Článek

"Vyzval bych pana Melčáka, aby občanům sdělil, co za to od ODS dostal. To je podle mě férové, abychom věděli, proč to dělá, co za to dostal, jaké výhody, nebo jaké další možnosti mu ODS nabídla," řekl novinářům místopředseda klubu ČSSD David Rath.

Dodal, že korupční motiv Melčákova odchodu z klubu pokládá za "velmi pravděpodobný". Přestože nemá důkazy, vychází mimo jiné z toho, že poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík o "přetahování" sociálních demokratů nedávno hovořil.

ČSSD: Melčákovy důvody nejsou věrohodné

Předseda klubu Michal Hašek označil Melčákovy důvody za nevěrohodné. "Pokud nenajde nějaký věrohodný důvod, pak se ukazuje, že pan Dalík měl trojského koně v našem poslaneckém klubu," řekl.

"Kůň možná ano, trojský pana Dalíka určitě ne," reagoval na obvinění pro Právo Melčák. To, že by byl podplacen, odmítl. "Zvážím proti tomu právní obranu," doplnil.

Místopředseda klubu ČSSD Josef Smýkal uvedl, že poslancovo jednání není férové a seriózní. "Mrzí mě, že kolega nenašel odvahu postavit se jako chlap a spojit se s námi kolegy," zdůraznil s tím, že sociální demokraté požádala okresní organizaci ve Zlíně, aby se k případu vyjádřila.

Melčák chce ČSSD v opozici

Melčák by ČSSD rád viděl v opozici, strana ale nyní jedná o účasti ve vládě s ČSSD a s KDU-ČSL.

Ve středu poslanec novinářům  řekl, že by sociální demokraté měli při hlasování o důvěře opustit jednací sál, a otevřít tak cestu pro vznik vlády podle představ ODS.

"Já věřím, že pan Melčák své rozhodnutí ještě po pátečním jednání předsednictva ČSSD a ústředního výboru, jehož je členem, změní. Zcela nepochybně na něho budou působit také členové sociální demokracie," reagoval na Melčákovo vyjádření Paroubek.

Soc. dem. ve vládě si nepřejí i další

Poslanec z klubu odešel minulý týden. Mluvil o špatné atmosféře ve straně, panuje v ní prý zastrašování. Na Melčákovu stranu, že ČSSD by měla být v opozici, se připojila i poslankyně Anna Čurdová. Vzkazy v podobném duchu posílá z Vysočiny i Miloš Zeman.

V říjnu klub opustil i poslanec Michal Pohanka, sami představitelé ČSSD po něm prý chtěli, aby se vzdal mandátu. Paroubek ve středu v České televizi řekl, že věc s Pohankou byla nedorozumění a znovu ho vyzval, aby se do klubu strany vrátil. Dodal, že by strana také měla při výběru svých kandidátů používat psychotesty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám