Hlavní obsah

Pilip opouští unii, aby mohl do Unie

– BRNO
Novinky, Lukáš Bek, Kamil Houska

Jeden z nejznámějších politiků Unie svobody-DEU Ivan Pilip v pátek na začátku volebního sjezdu v Brně oznámil, že nehodlá kandidovat do vedení a chce se v budoucnu zapojit do evropské politiky. Do neděle bude ještě dožívat jako úřadující předseda. Unionisté jeho krok uvítali.

Foto: Marek Velebný

Petr Soukup a Jarda J. Lang

Článek

"Mám pocit, že potřebuji změnu a láká mě možnost podílet se na věcech veřejných v poněkud jiné roli, na evropské úrovni. Z hlediska těchto osobních plánů by ode mne asi nebylo příliš odpovědné, kdybych opět kandidoval do stranického vedení," uvedl Pilip.

Unionističtí funkcionáři o tomto kroku věděli už nějakou dobu. "Doufám, že s námi zůstane v kontaktu jako náš ekonomický expert, protože v některých momentech je pro Unii svobody nenahraditelný," řekl Právu jeden z hlavních kandidátů na nového předsedu vicepremiér Petr Mareš. Jak dodal, pro EU by se Pilip náramně hodil. "Je jazykově vybaven, má zkušenosti z evropského prostředí," dodal Mareš.

Podobně se vyjádřil Marešův protikandidát senátor Robert Kolář. "Je to nesmírně schopný a inteligentní politik. Pokud si tu svoji situaci on takhle vyhodnotil, tak ve mně to ještě víc posiluje ten pocit, že je skutečně politik, který vnímá realitu. Jeho další směřování může být pro Unii svobody ještě prospěšnější," poznamenal Kolář.

Míří Pilip do Evropského parlamentu?

Předseda unionistických poslanců Karel Kühnl se domnívá, že by měla být většina vedení pozměněna. "Pilip se rozhodl správně, protože si myslím, že US-DEU má šanci znovu obsadit část politického prostoru, který obsazovala se čtyřkoalicí pouze s vedením, které bude téměř celé obnoveno," uvedl Kühnl.

Zakladatel a první předseda unie Jan Ruml Právu sdělil, že s ním Pilip svůj krok předem konzultoval. "Má k tomu i své osobní důvody, protože se chce vytratit z politiky. Myslím, že pomýšlí na kandidaturu do Evropského parlamentu," uvedl Ruml. Podle něj může paradoxně lépe uspět v Evropě, než v Česku.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka Pilip nejspíš nebude sám z politiků počátku 90. let, kdo zamíří do evropských struktur. "Jestli je to dobře nebo špatně, nechám bez komentáře, nicméně je to celkem logické, že tam půjdou spíše ostřílení kozáci, než někdo úplně nový," řekl včera Topolánek Právu.

Unie řeší, zda zůstat ve vládě

K setrvání ve společném kabinetu účastníky kongresu vyzval předseda koaličních lidovců Cyril Svoboda. V prvních hodinách sjezdu k tomu své stranické kolegy nabádal i Pilip. Současně vyjádřil naději, že většina účastníků republikového shromáždění pochopí důvody vládního angažmá liberální unie v kabinetu Vladimíra Špidly a zvolí důvěryhodný tým.

Zda se tak stane, rozhodnou účastníci sjezdu až v sobotu. Čekají mimo jiné na výsledek pražského jednání sociální demokracie o nominaci expremiéra Miloše Zemana do druhé volby prezidenta. Tento kandidát je totiž pro unii nepřijatelný. Unionisté chtějí do druhé volby nominovat senátora Josefa Jařaba nebo exministra Jana Sokola. Nové předsednictvo bude unie volit v neděli. Nejvážnějšími uchazeči o funkci jsou senátor Robert Kolář a vicepremiér Petr Mareš.

Reklama

Výběr článků

Načítám