Hlavní obsah

ODS tlačí lidovce k vládě bez ČSSD

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

ODS podle informací Práva tlačí na některé důležité činitele KDU-ČSL s cílem odradit je od podpory právě vyjednávané vlády za účasti soc. dem. Jak Právu potvrdil člen klubu KDU-ČSL, který si nepřál být jmenován, setkal se s naléháním členů ODS, kteří chtějí sestavit jen menšinovou vládu ODS či jen dvoučlennou vládní koalici s lidovci. Ta by byla založena na podpoře jednoho, nebo více přeběhlíků z ČSSD.

Článek

Premiér Mirek Topolánek v úterý zopakoval, že stále Jiřímu Paroubkovi vysvětluje, že by soc. dem. více slušela role konstruktivní opozice. "Ale zatím na to neslyší," řekl premiér. O takové variantě nechce Paroubkova strana ani slyšet. "Nějaká konstruktivní opozice, to nepřipadá v úvahu," reagoval šéf soc. dem. Jiří Paroubek s tím, že sám ČSSD nedoporučí dohodu s ODS, pokud si jí nebude jist.

Otázkou ovšem je, zda Mirek Topolánek o dohodu na společné vládě se soc. dem. skutečně stojí. Zmíněná aktivita jeho emisarů směrem k lidovcům leccos napovídá.

Většina klubu KDU-ČSL chce dohodu s ČSSD

Případná stohlavá koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených podpořená přeběhlíkem z ČSSD by v krajním případě nevadila části 13členného poslaneckého klubu lidovců. Přitom nové předsednictvo v čele s Jiřím Čunkem se hned po sobotním sjezdu dohodlo, že dohoda je možná pouze s ČSSD jako celkem. A v tom Čunka v anketě Práva podpořilo nejméně sedm poslanců. Už dříve se tak vyjádřila i šéfka klubu a nová místopředsedkyně strany Vlasta Parkanová.

Naopak Ladislav Šustr soudí, že by byla lepší vláda opřená o přeběhlíka, než předčasné volby. "Nevadilo by mi to až tak moc, protože na rozdíl od některých mých kolegů si nemyslím, že předčasné volby pro KDU-ČSL jsou tou nejlepší variantou. Když se totiž podívám na preference a na nejistotu, než se zkonsolidujeme, a protože jsem již konzervativní pán, byl bych opatrnější," řekl Právu Šustr.

Také pro Milana Šimonovského není varianta vlády opřená o přeběhlíka nepřípustná. "O přeběhlíky se opírat, to je nouzová varianta," popsal Právu dilema. Stejně uvažuje i Ludvík Hovorka. "Měla by se dokončit jednání, která probíhají, toto beru jako krajní variantu, aby tu vůbec nějaká vláda byla," uvedl pro Právo.

Pavel Severa si myslí, že podpora například nějaké desetičlenné frakce ČSSD by byla pro podporu vlády přijatelná. "Přeběhlíkem nechci rozumět jednoho dva lidi, ale pokud se utvoří skupina, která má jiný názor než ultralevý, je to myslím standardní podpora někým, kdo už má jiný názor než původně," uvedl Severa.

Poslanci KDU budou podle Línka loajální

První místopředseda lidovců a vicehejtman pardubického kraje Roman Línek věří, že poslanci budou hlasovat jednotně podle vůle vedení strany. "Vždycky platilo, že poslanci KDU-ČSL, postupovali v souladu s vedením, nyní by bylo zvláštní, kdyby tomu bylo jinak," řekl Právu Línek. Po bouřlivém sobotním sjezdu ale není jasné, zda někteří poslanci budou s vedením v souladu.

"Jsme připraveni být ve vládě, která vznikne na základě legitimní dohody politických stran, je jedno jestli budou tři nebo čtyři," uvedl Línek. Dodal, že vládu založenou na dezertérovi by neměl jmenovat ani prezident Václav Klaus. Ten to v minulosti odmítal. Pro dohodu s celou ČSSD buď o společné vládě nebo o toleranci je Cyril Svoboda, Tomáš Kvapil, Jiří Hanuš, Jiří Carbol, Michaela Šojdrová.

"Já jsem si užil diskuse o tom, že vláda založená na přeběhlících není správná a je to názor, který zastávám dále. Jsem proto pouze pro dohodu politických stran," uvedl Libor Ambrozek. Ten byl kritizován za to, že před časem připustil jednání o podpoře menšinové vlády ČSSD, kterou by podporovali i komunisté.

Jan Kasal preferuje dohodu všech, i když na sobotním sjezdu v projevu uvedl, že by bylo možné uvažovat o vládě s podporou případné frakce ČSSD.

Vyjádřit se nechtěl bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. "Není mým zvykem, když vyjednávám jednu alternativu, spekulovat o alternativách jiných," řekl.

Anketa

Jaký kabinet je podle vás nejlepší?
společná vláda ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SZ
1,7 %
vláda ODS, ČSSD a KDU-ČSL
13,8 %
vláda ODS a KDU-ČSL
1,6 %
menšinová vláda ODS
2 %
žádný, lepší by byly předčasné volby
80,9 %
Celkem hlasovalo 11188 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám