Hlavní obsah

Ministři EU se na sídle systému Galileo nedohodli

BRUSEL

Úterní jednání ministrů dopravy zemí EU, kteří měli rozhodnout o umístění sídla řídícího úřadu evropského navigačního systému Galileo, skončilo bez výsledků. Podle finské ministryně dopravy Susanny Huovinenové se nepodařilo dosáhnout politické dohody. Česko už před jednáním oznámilo, že pokud by sídlo nezískala některá z nových členských zemí, zablokuje jednání a přenese ho na summit, který se koná koncem týdne. Uvedl to český velvyslanec při EU Jan Kohout. Praha se o sídlo uchází a je jedním z favoritů.

Článek

Podle Kohouta existují signály, že mezi starými členskými zeměmi existuje tajná dohoda, podle které by centrum Galilea mělo nakonec vyrůst v některé ze starých členských zemí. To by ale odporovalo rozhodnutí evropského summitu z roku 2003, kdy původní členské země EU přislíbily, že po rozšíření unie budou evropské agentury směřovat právě do nových členských zemí.

"Pro nás je to nepřijatelné. Sliby se mají plnit," uvedl Kohout. Podle něj je zřejmé, že když kandidáti z nových členských zemí splnili požadované podmínky, mělo by sídlo nového navigačního systému skončit právě u nich.

Z nováčků se o Galileo uchází kromě Prahy také slovinská Lublaň. Ze starých zemí EU jsou mezi favority britský Cardiff, nizozemský Noordwijk a Brusel.

Evropský navigační systém bude sloužit k vyhledání polohy objektů na elektronické mapě, třeba z palubní desky automobilu. Galileo tak bude konkurovat systému GPS (Global Positioning System), který spravují USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Krok k evropskému navigačnímu systému

V současnosti existují dva satelitní navigační systémy: známý GPS a ruský GLONASS - oba vojenského původu. Evropa nyní udělala první krok k vytvoření vlastního...

Výběr článků

Načítám