Hlavní obsah

V Motole se přestěhuje 444 dětských lůžek

Právo, per
PRAHA

Dětskou část motolské nemocnice čeká tento týden stěhování v důsledku pokračující rekonstrukce budovy. V Motole jsou přitom unikátní pracoviště, například dětské kardiocentrum a dětská transplantační jednotka kostní dřeně, kde se léčí malí pacienti z celé republiky.

Článek

"Musíme přestěhovat během několika dní 444 dětských lůžek a 700 zaměstnanců. Od 15. prosince do 15. ledna budou v části pro dospělé. Tedy v modré budově," řekl v pondělí Právu Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice. Dodal, že každá z klinik pro dospělé dostala za úkol vyklidit dvě oddělení a do nich se dětští pacienti přestěhují.

Tři kritické dny

"Evakuace začne 13. prosince, kdy ukončí provoz v dospělé části ta oddělení, která se musí vyklidit. Kapacita některých klinik se tak sníží zhruba o čtvrtinu. 14. prosince se udělá kompletní dezinfekce prostor a 15. prosince v pátek se přesunou všichni dětští pacienti do uvolněných prostor, a to tak, aby nebyl narušen operační program, tedy v odpoledních hodinách," informoval ředitel Ludvík.

Dodal, že všechny plánované výkony a operace se odkládají až do 15. ledna, kdy by oprava střední části budovy, kvůli níž se dětští pacienti musejí vystěhovat, měla být skončena.

"Původně jsme si mysleli, že vše půjde udělat za provozu. Ale bourání podlah, výtahů je natolik zatěžující, že bychom dětské pacienty příliš obtěžovali hlukem a prachem," řekl Ludvík.

Rekonstrukce za 5,5 miliardy

Rekonstrukce celého dětského pavilónu má stát 5,5 miliardy korun, první část, která se nyní provádí, pak 1,2 miliardy korun. Práce na křídle C mají skončit příští rok v srpnu. V podstatě z tohoto křídla zůstala jen železobetonová konstrukce a vše ostatní bude nové.

"Akutní případy bude nemocnice dál přijímat, a to proto, že pouze v naší nemocnici se provádějí některé unikátní výkony. Stejně tak zůstane v provozu dětská pohotovost i pohotovost pro dospělé. Věříme, že všechno zvládneme. Je to největší stěhování nemocnice ve střední Evropě v posledních letech," uzavřel Ludvík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám