Hlavní obsah

Paroubek chce zběhlé poslance nalákat zpět do ČSSD

Právo, trj
PRAHA

Poslanec Miloš Melčák, který koncem minulého týdne vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD, by měl v úterý dorazit na jednání Sněmovny. A hned by ho mělo čekat jednání s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Ten v pondělí řekl, že Melčáka a spolu s ním i poslance Michala Pohanku, který opustil řady soc. dem. klubu už dříve, vyzve k návratu.

Článek

"Já vyzvu oba dva pány, jak pana Melčáka, tak pana Pohanku, aby se vrátili do klubu. Je to jejich poslední šance se tam vrátit, protože pokud budeme v koalici, tak řeknu otevřeně, že už ten zájem, aby se vrátili, mít nebudeme," uvedl Paroubek v ČRo.

Melčák se v pondělí vyjádřit nechtěl, přesto podle informací Práva je možnost jeho návratu reálná. "Dokud nebude moci mluvit s předsedou Paroubkem, nebude se nejspíš vůbec vyjadřovat," řekl Právu soc. dem. exposlanec Jan Kavan, který s Melčákem jako jeho asistent komunikuje.

Melčákův problém může vězet ve snaze, jak si zachovat tvář a současně zdůvodnit návrat.

Melčák by raději do opozice

Melčák není příznivcem příliš velkých ústupků soc. dem. v jednáních o vládě, a proto by dal přednost odchodu ČSSD do opozice. A jak přemostit tento názor a současně fungovat v rámci klubu? Pro něj stejně jako pro některé další poslance, například Karla Šplíchala či Annu Čurdovou, by takovým můstkem mohlo být oživení platformy, která v soc. dem. ve Sněmovně již existovala v minulém období. Šlo o Frakci soc. dem. levice, jejímiž zakladateli byli právě Kavan a Vladimír Laštůvka.

"Jsem přesvědčen, že naprostá většina klubu je ochotna sdílet rozhodnutí, pokud bude většinové, abychom šli do vlády," poznamenal Paroubek. Podle něj Melčák odešel předčasně, protože se ČSSD ještě nerozhodovala, zda do vlády s ODS a lidovci půjde.

Paroubek také naznačil, že si nemyslí, že by Melčákův odchod z klubu režíroval Miloš Zeman nebo bývalý šéf jeho poradců Miroslav Šlouf. "Nezlobte se, ale já jsem neviděl žádnou poptávku v soc. dem. po změně předsedy, třeba za Miloše Zemana," řekl Paroubek.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach také naznačil, že při vrcholících jednáních o koalici s ODS a lidovci má poslanec zřejmě poslední šanci, jak se vrátit. "Pokud by měla vzniknout vláda na tomto půdorysu, je otázka, jestli poslanec pro ni bude nebo nebude hlasovat, protože tam je rezerva minimálně 50 poslanců, pokud správně počítám," řekl Právu Škromach.

Reklama

Související články

ČSSD v opozici chce i poslankyně Čurdová

Místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Anna Čurdová si podobně jako poslanec Miloš Melčák, který opustil soc. dem. frakci, myslí, že ČSSD by měla...

Výběr článků

Načítám