Hlavní obsah

Meteorologové varují řidiče před ledovkou

PRAHA

Meteorologové varovali před ledovkou, která má vznikat na silnicích od noci na úterý až do středy. Déšť má namrzat hlavně na jihovýchodě České republiky. Frontální systém se začne projevovat v noci na úterý, kdy začne přecházet přes české území směrem k východu. Od severozápadu přinese srážky ve formě deště nebo deště se sněhem.

Článek

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) si velký pozor budou muset dát řidiči, protože vozovky začnou při teplotách kolem nuly namrzat a bude se na nich vytvářet ledovka, která může na některých místech vydržet i přes relativně vyšší odpolední teploty.

V polohách nad 600 metrů na Moravě a ve Slezsku, místy i v nižších polohách, se očekává sněžení. V noci na středu a ve středu v ranních a dopoledních hodinách se bude na mokrých komunikací místy vytvářet náledí.

Meteorologové doporučují přizpůsobit rychlost a styl jízdy kvalitě a charakteru vozovky.

Přestože silnice na některých místech pokryje v nejbližších dnech vrstva ledu, panuje zatím v České republice rekordně teplá zima. Teploty nad normálem předvídají odborníci i na dalších 30 dní. [celá zpráva]

Meteorologické pojmy
Ledovkasouvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
Námrazav silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na el. sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
Zmrazkytermín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
Náledíledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám