Hlavní obsah

Havel vyzval turisty, aby bojkotovali Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Nejezděte se rekreovat na Kubu. Tak by se dalo shrnout poselství bývalého prezidenta Václava Havla na konferenci, kterou v pondělí ve Varšavě uspořádal bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Lech Wałesa. K tomu, aby turisté bojkotovali ostrov v Karibiku, použil Havel videonahrávku odvysílanou na konferenci.

Článek

 "Nemohu jet na Kubu, abych odpočíval na plážích a dělal, že nic nevidím, zatímco za mřížemi jsou desítky politických vězňů," uvedl Havel, který sám jako vězeň komunistického režimu strávil pět let ve vězení.

Podělil se s účastníky i o vlastní disidentskou příhodu, když jednou musel být v želízkách převezen ze své cely k zubaři, ale lidé v čekárně dělali, že vězně vůbec nevidí. "Nemůžeme dělat, že se na Kubě nic špatného neděje. Zlého se tam děje hodně," dodal Havel.

Agentura AFP uvedla, že se bývalá hlava státu nechala natočit ve vězeňském oblečení mezi dalšími vězni, z nichž jeden pojídal banán. To měla být narážka na skutečnost, že do komunistické Evropy se toto ovoce dováželo právě z Kuby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám