Hlavní obsah

Německo poděkovalo Havlovi

– BERLÍN/PRAHA
Novinky, Jan Kovařík, DPA

Německo v pátek ústy kancléře Gerharda Schrödera a prezidenta Johannese Raua poděkovalo Václavu Havlovi za zásluhy o česko-německé vztahy. Český prezident zase státními medailemi a vyznamenáními ocenil řadu německých občanů.

Článek

"Prezident Havel pozitivně ovlivnil kus historie a velmi přispěl k tomu, že vztahy obou zemí jsou tak dobré. To ale neznamená, že by nemohly být ještě lepší," prohlásil kancléř ve svém úředním berlínském sídle při setkání s českým hostem, který na pozvání Raua přicestoval s manželkou do Berlína na svou předposlední zahraniční cestu.

Rau v přítomnosti 70 čestných hostů v zámku Bellevue na večeři na počest českého prezidenta zdůraznil, že už nemá žádný řád či cenu, kterou by mu mohl propůjčit, a proto jednoduše říká " Děkuji, dobrý příteli." Havel v přípitku rovněž poděkoval všem Němcům, kteří se zasloužili o to, že se Česko a s ním také další postkomunistické země staly součástí jednotící se Evropy. "Přiznám se, že budu opouštět Pražský hrad s dobrým pocitem, že i když byl porod nepoměrně delší, než jsem si v počátcích představoval, nakonec se podařil," dodal šestašedesátiletý Havel.

Rau: vztahy jsou lepší, než jejich pověst

Rau ve svém přípitku Havlovi především poděkoval za to, co udělal pro Německo a Evropu. "Česko-německé vztahy jsou lepší, než je jejich pověst," poznamenal německý prezident. Vypadaly by podle něj možná jinak, kdyby nebylo Havla. Na smíření nesmíme zapomínat, ale na druhé straně si nesmíme neustále účtovat vinu, a to i přesto, že z minulosti ještě zůstaly některé rány, uvedl.

Na slavnostní večeři bylo pozváno na 70 hostů z politiky, hospodářství, vědy a kultury, kteří mají zvláštní vztah k Česku a Havlovi samotnému. K slavnostně prostřeným stolům zasedli kromě obou prezidentských párů například také německý ministr zahraničí Joschka Fischer, předseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse, jakož i bývalí východoněmečtí disidenti, například písničkář Wolf Biermann.

K večeři se jako předkrm servírovala roláda z prsíček perličky v cukrovém županu na čerstvý salátových listech. Pak následoval filet ze sumce s hořčicí a křenem podávaný s čočkou. Stolovníci si pochutnali i na plněné volské oháňce s dušenými fazolkami a brambůrky dle vévodkyně. Právě volskou oháňku označují Němci za skutečnou lahůdku. Jako desert se na stolech objevilo krupičné pyré s plněnou hruškou marinovanou v bílém víně a s bílou moka zmrzlinou. K pití číšníci servírovali bílá a červená německá vína - moselská, falcká a francká. Havel přivezl Rauovi, který je vášnivým filatelistou a právě ve čtvrtek oslavil dvaasedmdesáté narozeniny, jako dárek knihu vydanou k desetiletému výročí české známky.

Vyznamenání pěti občanům SRN

Havel předal v pátek vpodvečer na českém velvyslanectví v Berlíně pěti německým občanům česká vyznamenání. Řád Bílého lva 1. třídy věnoval Richardu Weizsäckerovi, bývalému německému prezidentovi v letech 1984 až 1994, jehož otec jako státní tajemník nacistického ministerstva zahraničí byl jedním ze tří autorů textu mnichovského diktátu. Řád T. G. Masaryka 3.třídy daroval Antje Vollmerové, místopředsedkyni Spolkového sněmu za Zelené, Medailí za zásluhy ocenil Karla Brožíka, který v roce 1968 emigroval a o devět let později se stal ředitelem frankfurtské úřadovny mezinárodní židovské organizace Jewish Claims Conference.

Tuto medaili Havel předal také Johanně Herzogenbergové, jejíž rodiče Rohanové byli majiteli zámku na Sychrově. Jeden z Rohanů pomáhal Henleinovi, ztotožnil se s třetí říší a vyzýval ještě v roce 1944 německé šlechtice, že když byli s Hitlerem v době jeho vzestupu, mají stát po jeho boku i při pádu.

Herzogenbergová byla po válce vysídlena z ČSR a dodnes působí ve vedení Spolku Adalberta Stiftera, který pomáhá umělcům z řad odsunutých. Medaili obdržel také Herbert Werner, který byl rovněž odsunut z ČSR, předsedal Ackermannově obci sdružující katolicky smýšlející odsunuté a nyní je německým spolupředsedou sekretariátu Česko-německého fondu budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám