Hlavní obsah

Čunek tajně jednal s Paroubkem a Topolánkem o vládě

PRAHA

Předsedové ČSSD, ODS a KDU-ČSL jednali tajně o nové vládě. Sešli se v neděli na pracovním obědě na pozvání Čunka. Předmětem jednání byla témata, na kterých se neshodly expertní týmy.

Článek

Čunek Právu schůzku potvrdil. Sdělil ale, že se všichni tři lídři domluvili, že nesdělí, které body jsou sporné. Z jednání vyplynulo, že jednání o vládě budou pokračovat příští týden v expertních týmech.

Jiří Paroubek, Jiří Čunek a Mirek Topolánek hovořili například o zdravotnictví. "Nejednali jsme o všem. Necháváme to na týmu vyjednavačů," poznamenal předseda ČSSD. Debata se ale týkala také toho, kolik by mohla mít každá strana v případném kabinetu ministrů. Podrobnosti ale Paroubek uvést nechtěl. Sdělil jen, že o jménech se nejednalo. Možnou koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL pokládá Paroubek za jediné možné řešení. Lidovci nechtějí žádnou jinou vládu než takovou, která bude založena na dohodě politických stran, uvedl.

Podle Čunka je ale škoda, že by se projektu neúčastnila Strana zelených, proto se míní setkat i s jejím předsedou.

Čunek uvedl, že šéfy ODS a ČSSD požádal o schůzku v sobotu večer.

Složitá jednání

Program vlády se rodí složitě, ODS vychází z textu Sedm statečných reforem, ČSSD z Agendy 2010. Přestože na nutnosti některých reforem se shodují obě strany, jednání jsou velmi obtížná.

ODS navrhuje ve svém dokumentu Sedm statečných reforem zavést poplatky u lékaře.

"Mám signály, že hledání shody je v některých oblastech velmi těžké," uvedl odpoledne v Otázkách Václava Moravce předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Rozpory podle něho panují zejména ve zdravotnictví a v reformě financí včetně daní. Jednání jsou podle Tluchoře složitá, nelze ale už teď říct, že zkrachují. Podobně se vyjádřil ve stejném diskusním pořadu také Hašek. "Jsme podle mého odhadu tak v 70 procentech procesu a říkat, jestli nás na konci čeká úspěch, nebo porážka, je podle mě předčasné," řekl.

Novým předsedou lidovců se v sobotu stal vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Čunek byl zvolen novým předsedou KDU-ČSL

Delegáti mimořádného sjezdu KDU-ČSL v brněnském Besedním domě zvolili novým předsedou strany vsetínského starostu a senátora Jiří Čunka. Z 312 přítomných...

Demonstranti proti Čunkovi jsou zklamaní

Brněnská demonstrace proti zvolení Jiřího Čunka do křesla předsedy KDU-ČSL skončila. Obrovské zklamání prožili podle Edity Stejskalové z občanského sdružení...

Výběr článků

Načítám