Hlavní obsah

Demonstranti proti Čunkovi jsou zklamaní

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnská demonstrace proti zvolení Jiřího Čunka do křesla předsedy KDU-ČSL skončila. Obrovské zklamání prožili podle Edity Stejskalové z občanského sdružení Z vůle práva všichni demonstranti, kteří v sobotu proti volbě protestovali.

Článek

Před brněnský Besední dům, kde delegáti mimořádného sjezdu KDU-ČSL nakonec zvolili do čela strany Čunka [celá zpráva], přišlo v sobotu v časných ranních hodin sedm lidí, dalších přibližně 13 dorazilo v průběhu dne. Mezi nimi byl i Karol Kondrač, který je jedním z Romů, jež Čunek vystěhoval za hranice kraje na Jesenicko.

Demonstranti se snažili na poslední chvíli přesvědčit delegáty KDU-ČSL, aby dali přednost jiným kandidátům na předsedu a Čunka nevolili. Jeho výhru si jim však zvrátit nepodařilo.

"Věděli jsem, že náš vliv bude minimální, doufali jsem ale, že se členové strany ještě jednou zamyslí," podotkla Stejskalová. Demonstrace se obešla bez větších incidentů.

Čunek s protestujícími debatoval

Protestující zahradili vchod do Besedního domu, kudy se dovnitř trousili jednotliví delegáti strany, která dnes volí své vedení. Příchod Čunka do budovy provázely bouřlivé protesty přítomných aktivistů, kontroverzní politik se zastavil a přibližně čtvrt hodiny s nimi diskutoval a vysvětloval své kroky.

"Mnoho romských aktivistů mi řeklo, že jsem měl neplatiče vystěhovat přímo na ulici," uvedl například. Prohlásil také, že neplatiči šli do nových domů a bytů dobrovolně.

"Vystěhoval nás násilím," odporoval mu Karol Kondrač, která dojel na místo demonstrace až po Čunkově odchodu. Kondrač nyní bydlí v jednom z domů na Jesenicku. "Dluh mi vznikl, když jsem v roce 2001 emigroval do Anglie. Starosta nás vystěhoval pod nátlakem, byty ani domy jsme předtím nikdy neviděli. Řekli nám, že když se nepřestěhujeme, odeberou nám děti," prohlásil před novináři Kondrač.

Vsetínské Romy přišli podpořit i brněnští Romové, sami se ale rozčilovali, že je jich málo. "Nesouhlasíme s Čunkovou politikou, kterou staví na lidské nespravedlnosti, křesťané by měli vsadit na jiný způsob jednání," řekl Právu Julius Gábor z Brna, který podniká.

Reklama

Související témata:

Související články

Vsetínští Romové se cítí podvedeni

Nejméně třem romským rodinám, přestěhovaným ze Vsetína na Jesenicko, hrozí, že namísto dvacetiletého splácení úvěru, poskytnutého vsetínskou radnicí na koupi...

Výběr článků

Načítám