Hlavní obsah

Zelení ukončili jednání o programu příští vlády

– PRAHA

Strana zelených (SZ) odchází z jednání čtyř stran o programu příští vlády. Předseda Martin Bursík na páteční tiskové konferenci uvedl, že důvodem je neshoda na ekologických tématech a na délce mandátu vlády.

Článek

Bursík řekl, že v návrhu vládního programu ODS nenašla jeho strana své priority. Jako příklad uvedl oblast dopravy a energetiky.

"Do dokumentu Sedmi statečných bychom museli investovat enormní množství energie, aby se nám podařilo prosadit alespoň mimimum z našeho programu," řekl Novinkám místopředseda poslaneckého klubu SZ Ondřej Liška.

Své rozhodnutí už strana oznámila předsedovi vlády Mirku Topolánkovi. "Vzal to na vědomí," popsal jeho reakci místopředseda klubu.

Zelení považují na nesolidní, že ostatní strany vyjednávají paralelně o zcela odlišných možnostech vzniku kabinetu. "Pochopili jsme, že jsou tu čtyři strany, ze kterých každá vyjednává o jiné variantě," uvedl Liška.

Zelení by chtěli jednat o trojkoalici

Zelení by se ale vrátili k jednání na bázi bývalé trojkoalice, tedy společně s občanskými demokraty a lidovci. Zmrtvýchvstání trojkoalice ale není pravděpodobné. Topolánek upustil od předčasných voleb a snaží se setavit stabilní vládu spolu s ČSSD a lidovci už v minulosti uvedli, že bez souhlasu sociálních demokratů je vznik jakékoliv vlády nemožný.

ODS, ČSSD a KDU-ČSL prosazují dohodu, která by umožnila sestavit společný kabinet nejméně do roku 2009. "Ukázalo se, že už ani ODS není ochotná jednat o předčasných volbách na jaře roku 2008," upřesnil Liška.

Pokud by se představitelům občanských a sociálních demokratů a lidovců podařilo sestavit společnou vládu, SZ by byla v opozici. "Nechceme připustit, aby zde existovala vláda do roku 2010, která by neměla de facto demokratickou opozici," upřesnil místopředseda.

Velké strany budou pokračovat v jednání

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř řekl, že ho mrzí odchod jednoho z partnerů uprostřed jednání o programu vlády. "Ale ani to nepovažuji za žádnou katastrofu," uvedl s tím, že dosavadní jednání nebyla o vládě čtyř stran, ale o vládě vzniklé na dohodě čtyř stran.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek konstatoval, že rozhodnutí zelených jeho strana bere na vědomí. ČSSD bude pokračovat v přípravě programu nového kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám