Hlavní obsah

Melčák vystoupil z klubu ČSSD, na jeho jednání nepřišel

Právo, Novinky, nig, trj
PRAHA

Miloš Melčák bez udání důvodu vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD. Dopis zaslal šéfovi klubu Michalu Haškovi, který jej dostal v pátek ráno. Na jednání klubu ČSSD Melčák v pátek ráno nepřišel . Podle šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) se Melčák omluvil i z pátečního zasedání dolní komory parlamentu. S Melčákem nikdo z nich nemluvil.

Článek

Melčákův dopis odeslaný ve čtvrtek byl velmi stručný: "Vážený pane předsedo, dovoluji si Vám oznámit, že k dnešnímu dni vystupuji z poslaneckého klubu ČSSD. Děkuji vám za dosavadní spolupráci."

Hašek uvedl, že Melčák nezvolil důstojnou komunikaci se stranou a poslaneckým klubem.

Melčák v listu neuvedl důvod svého vystoupení. Ze strany nevystupuje. Že Melčák dopis pošle, uvedl ve čtvrtek jeho stranický kolega ze Zlínského kraje Antonín Seďa. S kolegou poslancem Melčákem jsem mluvil asi před dvěma hodinami. Ptal jsem se ho, zda již oficiálně podal oznámení o vystoupení z klubu, řekl mi že ne, že se k tomu chystá," řekl Právu po 14. hodině poslanec.

Melčák oznámil straně svůj odchod z klubu pouze jednou větou. Foto: repro Novinky

Melčák oslabil ČSSD

Kauza Melčák oslabila sociální demokracii, a to nejen kvůli podivnému jednání poslance, který většinu svých spolustraníků neinformoval a měl celý den vypnutý mobilní telefon. [celá zpráva] Melčák, jenž je spojen s Milošem Zemanem, se domnívá, že by ČSSD měla umožnit vznik kabinetu ODS. Spekuluje se, zda Melčákův odchod nesouvisí se snahou Miloše Zemana odstavit Paroubka. [celá zpráva]

Oslabení připustil i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach: "Určitě by to mohl být při vyrovnaných poměrech problém. Bude záležet na tom, jestli bude Mirek Topolánek stavět vládu na přeběhlících, případně na lidech, kteří by jeho vládu tolerovali, byť ne na základě dohody. Klíčový bude postoj KDU-ČSL, zda do takové vlády půjde s rizikem, že nezíská důvěru. Pak by jim nestačili ani dva, ani tři, kteří by tzv. ulítli. Na druhou stranu by se pro soc. dem. vyřešilo dilema a stala by se autentickou opoziční stranou. Každopádně to oslabuje vyjednávací pozici soc. dem. Předpokládal bych, že poslanec bude mít odvahu říci svůj názor v rámci stranických struktur."

Místopředseda ODS Petr Gandalovič si zopakoval, že jeho strana nechce stavět vládu na podpoře přeběhlíků, ale Melčákův odchod avizovaný jen v médiích bral jako oslabení pozic ČSSD: "Vládu nechceme stavět na přeběhlících, takže pro nás je optimální, kdyby Jiří Paroubek uznal vítězství ODS, nechal nás vládnout s lidovci a vydobyl si kontrolní postavení ve Sněmovně. Rozhodnutí pana Melčáka znamená, že není sto na sto. Vyjednávací prostor pana Paroubka se zmenšuje."

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal na otázku, zda případ zkomplikuje jednání o vládě, odpověděl: "Rozhodně ne."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám