Hlavní obsah

Škromachovi vadí škrty dávek, postoje ODS a ČSSD se sbližují

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach odmítá návrh ODS na škrtání některých sociálních dávek. Podle něj tyto škrty finanční problém státního rozpočtu neřeší. Nicméně Škromach připouští, že Sedm statečných reforem ODS obsahuje v sociální oblasti řadu velmi blízkých postojů s ČSSD.

Článek

"Pokud chceme hovořit o zracionálnění celého systému, tam určitě prostor je a - pokud to bude myšleno vážně hlavně ze strany ODS - je to šance," řekl Škromach ve čtvrtek Právu.

Podle něj je však v návrhu občanských demokratů "poměrně ambiciózní snaha snížit výdaje do oblasti sociální politiky, na druhé straně je tam málo ambiciózní způsob, jak to udělat". Návrh tak "sklouzává více méně do provokativních škrtů jednotlivých dávek, které problém neřeší, jen jakoby mají naštvat sociální demokracii," dodal Škromach.

Zrušit pohřebné? Neetické

Návrh ODS na zrušení pohřebného Škromach označil za neetický. "Tohle je dávka, která nikoho neohrožuje a ve svém objemu, v řádu maximálně do stovek miliónů korun, neřeší problematiku financí," uvedl.

Za pouhé "rýpnutí do soc. dem." považuje Škromach návrh na zrušení "pastelkovného", tedy tisícikorunové finanční pomoci rodinám prvňáčků.

Občanští demokraté navrhují také snížení sociálního příplatku na nejpotřebnější občany a chtějí rovněž snížit porodné - dnes 17 500 Kč za jedno narozené dítě. "Tohleto jsou ti takzvaní bílí psi, o kterých se bude hodně diskutovat, ale nejsou klíčoví. Všechny ty čtyři dávky je potřeba řešit v kontextu celého systému. Jinak jsou to vytržené věci, které v zásadě neřeší problém financování systému. Jen vyvolávají jakési emoce," řekl Škromach.

Ke snížení porodného není podle Škromacha důvod, když bylo zvýšeno teprve před půl rokem a v situaci, kdy klesá porodnost. Je však ochoten diskutovat o změně struktury této dávky.

Jsou i body k diskusi

Za "věc k diskusi" má změny ve vyplácení sociálního příspěvku a návrh na odstranění automatických valorizací. Tady bude ale ČSSD po ODS požadovat záruku týkající se zvyšování důchodů: "ODS by měla říci, co zamýšlí v této oblasti. Jestli chce například zmrazit důchody, to je pro nás nepřijatelné."

Podle něj také stojí za to přehodnotit rodičovský příspěvek. Nenamítá nic proti návrhu ODS na zavedení vícerychlostní rodičovské dovolené: "Tady ODS víceméně převzala principy, které už navrhovala soc. dem. dlouhodoběji. Určitě stojí za to vyjít vstříc oběma typům rodičů - těm, kteří se rozhodnou zůstat s dítětem doma déle za určitou dávku nebo budou doma kratší dobu za více peněz."

V otázce parametrických změn důchodového systému už byla podle Škromacha shoda s ODS dříve, jen se zatím nerealizovala. Důležité bude ale podle něj stanovit, jaký bude náhradový poměr - tedy výše důchodu ke mzdě a kolik se bude na penze platit.

"To jsou věci, které v návrhu nejsou a které stanovují rámec celého důchodového systému," dodal Škromach.

Anketa

Souhlasíte se škrty dávek?
V maximální míře
31,7 %
Jen některých
55,4 %
Odmítám škrty
12,9 %
Celkem hlasovalo 1600 čtenářů.

Návrhy ODS

  • Snížení mandatorních sociálních výdajů
  • Odstranění všech automatických valorizací
  • Zrušení pohřebného
  • Zúžení sociálního příplatku na sociálně nejpotřebnější
  • Snížení porodného
  • Zrušení "pastelkovného" - tisíc korun na nákup potřeb pro prvňáčky
  • Zavedení vícerychlostní rodičovské dovolené - vyšší dávka pro ty, kteří zůstanou s děckem doma méně než čtyři roky
  • Zavedení principu negativní daně do sociálního systému
  • Svázání výplaty dávek sociálního systému s povinností rekvalifikace, či veřejně prospěšné práce
  • Pokračování ve zvyšování penzijního věku nad 65 let
  • Prodloužení minimální doby pojištění nad 35 let
  • Zavedení maximálního vyměřovacího základu pro pojistné
  • Vytvoření rezervního důchodového fondu
  • Zřízení samostatné kapitoly státního rozpočtu pro financování důchodů
  • V dobrovolném penzijním připojištění oddělení majetku akcionářů a klientů či zvýšení motivace k vyšším příspěvkům, k vyšší participaci zaměstnavatelů a k omezení jednorázových vyrovnání

Zdroj: Sedm statečných reforem pro budoucnost

Reklama

Výběr článků

Načítám