Hlavní obsah

Odboráři v nemocnicích drží stávkovou pohotovost

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Lékařský odborový klub (LOK) vyhlásil ve čtvrtek odpoledne časově neomezenou stávkovou pohotovost ve všech nemocnicích. Odboráři tak chtějí dosáhnout přijetí Zákoníku práce a prosadit změny v dalších zákonech týkajících se zdravotnictví.

Článek

"Budeme monitorovat jak nemocnice a ministerstva přistupují k našim požadavkům na lepší podmínky pro lékaře," řekla Právu místopředsedkyně LOK Jana Vedralová.

Jedním z hlavních požadavků patří řešení neúnosně vysoké přesčasové práce v nemocnicích, dále příprava nové platové tabulky pro lékaře a další. "Do žádné stávky zatím nejdeme. Pacientům se stávková pohotovost nijak nedotkne. Nemusejí se ničeho obávat," ujistila Vedralová.

"Cílem jsou změny v organizaci práce ve zdravotnictví, aby se pacientům nemuseli věnovat unavení a přepracovaní lékaři," uvedl člen představenstva LOK Milan Kubek, který je zároveň prezidentem České lékařské komory (ČLK).

Odboráři chtějí pro lékaře více odpočinku

LOK požaduje, aby byla snížena přesčasová práce lékařů, ti nebyli na počtu přesčasových hodin ekonomicky závislí a měli dostatek odpočinku, který by jim umožnil i další vzdělávání.

"To umožňuje nový Zákoník práce, a proto ho podporujeme," řekl Právu předseda LOK Martin Engel. Dodal, že pokud bude lékař odpočatý, může se lépe věnovat svým pacientům a předejde se tak i chybám ve zdravotnictví.

Pokud ale Zákoník práce vstoupí v platnost ve stávající podobě, neznamená to konec stávkové pohotovosti. LOK chce počkat, až se změní vše, co požaduje. "Chceme odstranit přepracovanost lékařů, aby se do zdravotnictví dávalo více peněz a bylo v něm více lékařů," dodal Kubek.

S protestem souhlasí i Lékařská komora

 K protestu se připojuje a podporuje ho i ČLK. Ta má ovšem podmínku, aby se do případné stávky nezapojovala dětská oddělení, onkologie a oddělení ARO. "Každá nemocnice či ambulance si pak stávku může vyhlásit podle vlastního uvážení," řekl Novinkám Kubek.

Zákoníkem práce se v pátek bude zajímat také Sněmovna. Poslanci ODS chtějí navrhnout odložení normy o rok, takže by platila až od ledna 2008. To podporují ředitelé nemocnic, podle kterých není na zajištění služeb podle nového Zákoníku práce dost lékařů ani peněz.

Novelu Zákoníku práce schválili v květnu i přes odpor pravicových stran a veto prezidenta republiky Václava Klause poslanci ČSSD a KSČM. Podle ODS sníží zákoník konkurenceschopnost firem, zvýší jejich náklady a poškodí ty, kteří shánějí práci. Zastánci novely naopak míní, že je to moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost a zachovává nezbytnou ochranu zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám