Hlavní obsah

ODS navrhla Sedm statečných reforem

Právo, Novinky, gö, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS ve středu představila třem politickým stranám - ČSSD, KDU-ČSL a SZ - program nové vlády. Nazvala ho Sedm statečných reforem pro budoucnost. Nad návrhem se hned odpoledne sešli ve Sněmovně zástupci stran.

Článek

Reformy se mají týkat veřejných rozpočtů a daní, důchodů a sociálního systému, zdravotnictví, podnikatelského prostředí a trhu práce, omezování regulace, reformy policie a boje proti korupci a českého předsednictví EU.

"Do konce týdne budou vyjednavači ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SZ ladit noty v programové oblasti předpokládané koaliční vlády," řekl po jednání místopředseda ODS Petr Nečas.

V případě dohody pak vyjednavači předají kompromisní programový dokument budoucí vlády šéfům zúčastněných stran. Ti se nyní jednání neúčastní a přenechávají je ustaveným skupinám.

Lidovecký vyjednavač Josef Janeček vyjádřil přesvědčení, že dojde k dohodě a že v příštím týdnu je možný vznik koaliční vlády.

"Jednání o programu nebudou vůbec jednoduchá, soc. dem vadí minimálně dva body obsažené v návrhu, který ODS předložila, jsou to rovná daň a zavedení poplatků u lékaře," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Připustil ale, že do začátku týdne by strany ke kompromisu mohly dojít.

O personálíích se už jednalo

O personálním složení případné vlády jednali zástupci ODS, ČSSD a lidovců už dříve. "Jednání se vedou paralelně, místopředsedové jednají o programu, předsedové o personáliích," potvrdil rozhovory, o nichž se dosud veřejně nemluvilo, místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Předběžné konzultace probíhaly, podrobnosti jsou ale záležitostí premiéra," řekl ČTK úřadující předseda lidovců Jan Kasal.

Předseda ODS Mirek Topolánek chce prezidenta Václava Klause seznámit s personálním složením své nové vlády do konce příštího týdne.

Topolánek chce prezidentovi předložit jména nových ministrů i přesto, že zatím není jasné, na jakém půdorysu nový kabinet vznikne. ODS má odpoledne předložit sociálním demokratům, lidovcům a zeleným návrh programu nové vlády.

"Jak řešíme s Jiřím Paroubkem personální obsazení, tak pan prezident signalizoval, že s některými jmény by mohl mít problém," dodal Topolánek. O koho se jedná, ale odmítl říci.

Bursík: na jednání o jménech nás nepozvali

Předseda Strany zelených Martin Bursík řekl, že se mu schůzka o personáliích ve chvíli, kdy ještě není rozhodnuto o programu, nelíbí. Řekl, že na tuto schůzku pozván nebyl.

Co navrhuje ODS

  • pokles mandatorních výdajů
  • snížit počet státních zaměstnanců
  • zjednodušit systém daní
  • jednotná sazba DPH a daně v příjmu
  • zrušit zákon o neziskových nemocnicích
  • dát lidem přehled o stavu jejich zdravotních účtů
  • privatizace ČSA, Letiště Praha, České pošty, Českých drah
  • transparentnější zadávání veřejných zakázek
  • předložit nový zákon o polii ČR

Reklama

Související články

Strany mají první kompromis: školné nebude

Vyjednavači ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených v pátek vytýčili sedm programových okruhů a dohodli se i na časovém harmonogramu jednání. Vedení stran pak 11....

Výběr článků

Načítám