Hlavní obsah

Konference o Iráku ve Sněmovně nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Konference Pražská výzva pro Irák se nebude konat ve Sněmovně. V pondělí to novinářům oznámil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Organizátoři nyní hledají náhradní prostory.

Článek

Zaorálek, který měl nad konferencí záštitu, odůvodnil tento krok tím, že organizátoři nechtěli eskalovat spor, který vznikl na české politické scéně. "Rozhodli jsme se, že ustoupíme od našeho záměru. Pokud s tím nějaká strana zastoupená ve Sněmovně nesouhlasí, nepřipadá mi správné na tom trvat," řekl Zaorálek na tiskové konferenci. Proti jejímu pořádání na půdě Sněmovny se postavila ODS, která se domnívá, že by se jí mohli účastnit i příznivci exdiktátora Saddáma Husajna. Akce měla být údajně přenášena televizí Al-Džazíra. To ale organizátoři odmítají.

"Rozhodnutí pana Zaorálka vítám, naší největší výhradou vůči konání konference v Poslanecké sněmovně bylo, že místo konání by mohlo vyvolávat dojem oficiální pozice České republiky," okomentoval Zaorálkův krok předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Konference se bude zřejmě konat o týden později

Místopředseda uvedl, že konference proběhne možná o týden později a to mimo Sněmovnu. Zdůraznil ale důležitost podobných iniciativ. "Přál bych si, abychom se tomuto tématu věnovali tak, jako jinde v EU a uvědomili si, že občanská válka v Iráku může ovlivnit život i v České republice," řekl.

Zaorálek obdržel definitivní seznam účastníků konference zhruba 10 dnů před konferencí, která měla být zahájena 9. prosince. "Nebyl důvod k podezření, že by na ni někdo chtěl propašovat obhájce bývalého režimu, účastníci jsou známí a nejsou pochyby o jejich záměrech," upřesnil místopředseda.

Místo konání konference bude podle předsedkyně Českého mírového fóra Vladimíry Levé stanoveno na úterní schůzce organizátorů se Zaorálkem. "Postupujeme v dohodě. Jediné, čeho je nám líto, je atmosféra, která se vytvořila. Ve spolupráci s panem místopředsedou určíme místo zítra," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám