Hlavní obsah

Organizátoři irácké konference žalují Českou televizi

PRAHA

Organizátoři konference Pražská výzva pro Irák podali trestní oznámení na redaktora České televize Martina Ruseka. Viní ho ze šíření poplašné zprávy. ČT v sobotní reportáži uvedla, že mezi hosty setkání budou i stoupenci svrženého diktátora Saddáma Husajna.

Článek

"Od takzvaných fakt, která byla v reportáži Martina Ruseka uvedena, se ostře distancujeme a nezbývá nám nic jiného, než dát na redaktora ČT Martina Ruseka trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy, že konference Pražská výzva pro Irák s sebou nese bezpečnostní rizika pro ČR a dále pro pomluvy jemu zcela neznámých lidí," uvádí v tiskové zprávě Český mírový fond, který pořádá konferenci spolu s Česko-iráckým sdružením. Organizátoři zaslali stížnost také Radě ČT a mediální komisi Sněmovny.

"Snažíme se o maximální korektnost. Prověříme to," řekl ČTK mluvčí televize Martin Krafl. Pokud podle něj televize shledá nějakou nesrovnalost, věc uvede na pravou míru.

Česká televize v sobotu s odvoláním na irácké disidenty žijící v Británii uvedla, že jsou prý na seznamu hostů také členové prosaddámovské strany Baas. To ale organizátoři odmítají.

Reportáž například uvedla, že mezi hosty jsou například Abdul Amir Alwan, Sarmaad Abdul Karim a Dr. Haitham Alnahi. Organizátoři upřesnili, že první z nich byl odsouzen Husajnovým režimem k trestu smrti v roce 1978 a byl nucen utéct do ciziny a druhý žije od roku 1990 v Dánsku, kde založil zpravodajský portál angažovaný proti diktátorskému režimu. Alnahi založil v roce 1983 Iráckou národní stranu složenou z iráckých důstojníků, jejímž cílem bylo svrhnout irácký režim.

Podle bývalého iráckého disidenta Maroofa Tahy, kterého Česká televize oslovila, existuje dokonce podezření, zda konferenci nepřipravila strana Baas. Organizátoři ale zdůrazňují, že všechny výdaje související s konáním konference si účastníci hradí kolektivně zcela sami. "Ani jedna jediná koruna v prospěch této konference nebyla a není obdržena z jakýchkoliv cizích zdrojů," stojí v prohlášení.

Konference by se měla konat 9. a 10. prosince v prostorách Sněmovny, to se ale nelíbí ODS. Vadí ji, že to organizárotům nabídl místopředseda Snemovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Konferenci kritizovalo i irácký velvyslanec v Praze, který se obrátil na české ministerstvo zahraničí, protože mu vadilo, že organizátoři tají jména jejích účastníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám