Hlavní obsah

Topolánek by byl raději, kdyby byla ČSSD v opozici

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že by bylo vhodnější, kdyby příští vláda byla bez účasti ČSSD. Výhodou by byl jasnější vztah mezi vládou a opozicí. Uvedl to v Nedělní partii televize Prima s tím, že o podobě nového kabinetu se teprve rozhodne.

Článek

"Vláda s ČSSD by byla složitá," uvedl Topolánek. Na důkaz uvedl spory mezi oběma stranami ohledně podoby zákoníku práce. Podle premiéra by bylo lepší mít konstruktivní opozici a vládu stran, které mají spřízněnější program.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ale na Topolánkova slova reagoval vyjádřením, že sociální demokraté trvají na své účasti ve vládě. "I když to nás také poškodí, je to lepší než opoziční smlouva," řekl Paroubek. Šéf ČSSD dodal, že pokud by jeho strana byla ve vládě vedené občanskodemokratickým předsedou, nárokovala by si místo předsedy Sněmovny. "Je možné, že jim budu já," upřesnil.

Jednání na bázi všech demokratických stran, která nyní probíhají, mají za úkol ukázat, jestli je možné dohodnout se na společném programu. Jestli se podaří novou vládu vůbec sestavit se podle Topolánka ukáže v půli prosince. "Nejzazší termín je do 14 dnů," upřesnil.

Kdo bude ve vládě se teprve rozhodne

O podobě nové vlády se rozhodne až po skončení diskuze o programu. Podle premiéra není vláda s ČSSD a lidovci jediná možnost. "Jestli bude vládnout jedna, dvě, tři nebo čtyři strany rozhodnou další jednání," dodal Topolánek.

Premiér si myslí, že strany mají poslední šanci aktivně ovlivnit politickou situaci. "Pak se dostaneme do nekontrolovatelného procesu," dodal. Pokud by vláda nevznikla ani na třetí pokus, prezident může rozpusti Snemovnu a vyhlásit předčasné volby. 

Za nejlepší variantu řešení politické situace znovu označil šéf ODS předčasné volby, druhou možností je pak reformní vláda. Ta by v programu měla mít ozdravení veřejných financí, reformu sociálních výdajů ve smyslu zpřísnění čerpaní sociálních dávek, sbližování sazeb DPH a snižování progrese při zdanění fyzických osob.

Podle premiéra Klaus milosti exmanažerům IPB spíše neudělí

Vláda byla v minulých dnech kritizována sociálními demokraty za to, že ministr financí Vlastimil Tlustý podal prezidentu Václavu Klausovi žádost o omilostnění manažerů spojených s krachem Investiční a poštovní banky (IPB). Topolánek uvedl, že vládu o to požádali představitelé Nomury.

"Není to ale částí naší dohody," upřesnil ministerský předseda s tím, že smlouva je podle něj vyvážená. Dodal, že Klaus není povinován milost udělit. "Pokládám dokonce za možné, že jí neudělí," poznamenal.

Reklama

Související články

Topolánek se krátce sešel s Paroubkem

Lídři ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se ve čtvrtek po jednání Sněmovny krátce setkali. Novinářům nechtěli prozradit, o čem v kanceláři šéfa...

Strany mají první kompromis: školné nebude

Vyjednavači ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených v pátek vytýčili sedm programových okruhů a dohodli se i na časovém harmonogramu jednání. Vedení stran pak 11....

Výběr článků

Načítám