Hlavní obsah

Kauza Václava Fischera vyvolala spor mezi žalobci

Právo, Pavel Blažek

Trestní řízení proti podnikateli v turistice Václavu Fischerovi, které bylo zahájeno v srpnu pro podezření z 300 miliónového úvěrového podvodu a zneužívání informací v obchodním styku, vyvolalo spor mezi státními zástupci. Pokyn k němu dal žalobce pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) František Fíla.

Článek

Protikorupční policie se pustila do prověřování a shromažďování důkazů. Ani ne za dva týdny po Fílově pokynu však mělo být trestní řízení zastaveno jako nezákonné. Příkaz zrušit trestní řízení z důvodu jeho nezákonnosti proti Fischerovi a dalším osobám dostal Fíla od od ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Vlastimila Rampuly.

Fíla se však vzepřel. Pokyn nadřízeného z NSZ odmítl splnit a stále trvá na tom, aby podezření bylo protikorupční policií šetřeno dál. I když se prý měl v této věci Rampula dokonce osobně angažovat. A to údajnými osobními intervencemi na způsob "Václav Fischer je slušný člověk a nelze proti němu takto postupovat". Bylo-li tomu tak, není zatím jisté. Nikdo z NSZ totiž Právu neodpověděl na dotaz týkající se Rampulových osobních intervencí.

Zákon umožňuje pokyn odmítnout

Informace Práva o střetu Rampuly s Fílou a o Fílově vzpouře potvrdila v právně kulantní formě mluvčí VSZ Irena Válová. "Ano, VSZ odmítlo za zákonem stanovené podmínky splnit pokyn NSZ v uvedené věci," odpověděla včera Právu mluvčí. Zdůraznila, že Fíla postupoval v souladu se zákonem o státním zastupitelství. "Ze zákona vyplývá, že nižší státní zastupitelství může odmítnout splnění závazného pokynu, a to za zákonem stanovené podmínky. Toto se v tomto případě stalo," upřesnila.

Podle mluvčí jde o situaci, kdy dvě instituce mají na jednu věc odlišný názor. "V případě, že by nadřízené státní zastupitelství na pokynu trvalo, přešla by věc do jeho působnosti. Toto se ovšem nestalo. V pátek VSZ obdrželo sdělení, že NSZ na pokynu netrvá," dodala Válová. Problémů okolo podnikatelského nezdaru bývalého majitele cestovní kanceláře Fischera a řešení předluženosti jeho firem, které prodal, je víc.

Podle mluvčího akciové společnosti CK Fischer (koupil ji od Fischera před třemi lety Karel Komárek, pozn. red.) Dana Plovajka se v souvislosti s exekucí na majetek Fischerovy společnosti Fischer Air měl dopustil pochybení berounský exekutor Pavel Dolanský.

Kárné řízení přerušeno

"Podstata Dolanského pochybení je v tom, že před třemi lety v srpnu dostal oficiální informaci, že exekuce vedená proti Fischer Air a dalším Fischerovým firmám byla vyřešena smírnou cestou, takže soud v Praze 6 dostal návrh na zastavení exekuce. Dolanský ve stejný den, kdy zprávu obdržel, vydal exekuční příkaz k úhradě nákladů exekuce ve výši 2,35 miliónu korun, což nebylo a není v pořádku," míní Plovajko. Příkaz k úhradě Dolanský adresoval v den smíru do účtárny Komárkovy firmy v šest hodin večer.

"Pracovnice účtárny okamžitě vydala chybný pokyn k převodu na účet Dolanského. Na tyto peníze Dolanský nemá nárok. Exekuci nikdy nerealizoval a žádné peníze nevymohl," řekl Právu dobře informovaný zdroj. To nakonec potvrdil i pražský soud, který loni pravomocně určil, že Dolanský má nárok na úhradu jen ve výši 10 tisíc korun. Dolanský pravomocné rozhodnutí soudu neuznal a přebytek odmítl vrátit. A tak do hry vstoupila Exekutorská komora, která byla nucena proti Dolanskému zahájit na základě podnětu třetí osoby řízení o kárné žalobě.

"Toto řízení bylo přerušeno. Pan Dolanský podal ústavní stížnost. Exekutorská komora nyní vyčkává na rozhodnutí Ústavního soudu," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí komory Pavel Kočiš. Sám Dolanský se k problému odmítl blíže vyjádřit. "Nemohu se k věci vyjadřovat až do rozhodnutí Ústavního soudu, kam jsem podal stížnost proti rozsudku odvolacího soudu," odpověděl Právu exekutor Dolanský.

Reklama

Výběr článků

Načítám