Hlavní obsah

Česko už půl roku nemá řádnou vládu

– PRAHA
Novinky, znk

V neděli uplyne přesně šest měsíců od skončení červnových voleb do Poslanecké sněmovny. Od té chvíle se politici marně snaží sestavit jakoukoliv formu akceschopné vlády. Důvodem je mimo jiné konečný výsledek hlasování, který rozdělil Sněmovnu na dva stejně početné tábory, pravicový (ODS, KDU-ČSL a Strana zelených) a levicový (ČSSD, KSČM). Oba mají sto hlasů a žádný tak nemůže vládnout bez podpory alespoň jedné ze stran opačného politického spektra.

Článek

ODS, která volby vyhrála, hned dva dny po volbách navrhla KDU-ČSL a Straně zelených koaliční vládu. Tyto tři strany začaly pracovat na společném programu, jejich trojkoaliční projekt ale neměl velkou šanci na úspěch a postupně ztrácel na významu a to kvůli postoji ČSSD, která se nechala slyšet, že nemíní tolerovat společný kabinet pravicových stran. Projekt skončil formálně v srpnu, kdy z něj zelení vystoupili.

14. srpna se také poslancům na sedmý pokus podařilo zvolit předsedu dolní komory, kterým se stal Vlastimil Vlček (ČSSD). Post šéfa Sněmovny je důležitý z toho důvodu, že při třetím pokusu o sestavení vlády navrhuje předsedu vlády. To se ale nelíbilo ODS, která měla podezření, že by toho sociální demokraté mohli využít k sestavení vlastního kabinetu. Ke kompromisu se dospělo poté, co Vlček slíbil, že před případným třetím pokusem odstoupí.

Prezident Václav Klaus jmenoval premiérem předsedu ODS Mirka Topolánka (ten byl v červnu touto funkcí jen neformálně pověřen) dva dny poté a oficiálně tak zahájil první pokus o sestavení vlády. Pár hodin před tím přijal prezident demisi vlády ČSSD vedené Jiřím Paroubkem.

Topolánkova vláda byla prezidentem jmenována 4. září, měsíc poté se jí ale podle očekávání nepodařilo získat důvěru Sněmovny a 11. října podala demisi.

Druhý pokus a současná jednání

Začátkem listopadu se začal rýsovat možný kompromis na společné vládě všech parlamentních stran vyjma komunistů do předčasných voleb v roce 2007 nebo 2008. To ale ČSSD odmítla a Klaus odmítl "hledat dohodu tam, kde se o ni nestojí", proto 8. listopadu dal druhý pokus znovu Topolánkovi.

ODS se po svém kongresu 16. a 17. listopadu snažila najít kompromis znovu na bázi čtyř stran, to ale ČSSD odmítla a nabídla občanským demokratům vládu dvou největších stran s lidovci, která by vládla nejméně tři roky.

28. listopadu se lídři ODS a ČSSD dohodli, že budou jednat o vládním programu případné koaliční vlády. Jednání, kterých se účastní i lidovci a zelení, by mělo vyústit v předběžný návrh programu vlády, který by měl být hotov 11. prosince. Jaké strany ale v kabinetu budou a jak dlouho vláda vydrží, se zatím neví.

Reklama

Související články

ČSSD znovu rázně odmítla duhovou koalici

ČSSD rozhodně odmítá vládu všech stran kromě KSČM. Po schůzce grémia strany to v pátek uvedl její místopředseda Bohuslav Sobotka, který zopakoval, že dohoda...

Paroubek upřednostňuje dohodu se samotnou ODS

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru (ÚVV) strany zopakoval, že upřednostňuje velkou koalici ČSSD a ODS nebo podporu...

Výběr článků

Načítám