Hlavní obsah

Právníci: Milost pro manažery Nomury zakládá nebezpečný precedent

Právo, Lenka Hloušková, Kateřina Beránková
PRAHA

Případné udělení prezidentské milosti, kterou vláda žádá pro stíhané manažery Nomury, by založilo nebezpečný příklad do budoucna. Myslí si to odborníci na právo. Právníci a politolog podání žádosti o milost ve prospěch Nomury označují za velmi nestandardní. Poukazují na to, že soudy v kauzách stíhaných manažerů ještě nerozhodly.

Článek

Dohoda ve věci milosti mezi vládou Mirka Topolánka (ODS) a Nomurou jim připomíná obchod, kdežto milost odborníci vnímají jako humanitární gesto. Připomněli ale, že v rozhodnutí prezidenta Václava Klause nic neomezuje. "Ústava mu nestanoví žádná kritéria pro udělení milosti, ani povinnost ji zdůvodnit," řekl Právu Michal Bartoň z katedry ústavního práva Univerzity Palackého v Olomouci.

Milost jako obchod

"Prezident by v tomto případě milost udělit neměl, bylo by to nefér, aby se to stalo součástí obchodu. Veřejnost by to nemusela přijmout," sdělil Právu vedoucí katedry ústavního práva Západočeské univerzity v Plzni Karel Klíma. Stejný názor vyslovil i pražský advokát Jaroslav Janeček. Ten podotkl, že Klaus by neměl udělit milost tam, kde selhává morálka, zákon i dobré mravy. Bartoň si myslí, že žádost vlády je minimálně nestandardní.

"Nevím o žádném podobném případu z minulosti," řekl. Upozornil, že by se z kauzy manažerů Nomury mohl do budoucna stát nebezpečný precedens. "Podobný postup by mohl nárokovat i někdo další v rámci určitého obchodního jednání. Bude logicky vycházet z toho, že už se tak jednou učinilo, a bude předpokládat stejný postup i ve svém případě," konstatoval Bartoň.

Krok vlády s otazníky

"Kauza Nomury je silně zpolitizovaná. Nynější krok vlády může vzbuzovat podezření, že se snaží zakrýt okolnosti případu. Sice to tak nemusí být, ale tyto otazníky tady jsou a asi zůstanou," sdělil Právu politolog brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš. "O milost žádají prezidenta většinou sami žadatelé, anebo jejich rodinní příslušníci. Tady je to vláda. Ta by se přitom měla především snažit zajistit co nejnezávislejší policejní šetření jednotlivých kauz a jejich následné spravedlivé projednání u soudů," uvedl dále Mareš.

Jiří Teryngel, obhájce jednoho ze stíhaných manažerů Davida Thirska, tvrdí, že v rámci mezinárodních zájmů je cesta milosti schůdná. "Je to v zájmu státu. Česká republika si udrží tvář," řekl Právu Teryngel. Podle něj je trestní stíhání lidí z Nomury účelové. Žádost Topolánkovy vlády už podle mluvčího prezidentské kanceláře Petra Hájka dorazila na Hrad. "Dobu jejího projednávání nedokáži vůbec odhadnout. Vše bude ale postupovat standardní cestou," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám