Hlavní obsah

Seminář o Iráku vyvolal dusno mezi ODS a ČSSD

Právo, ada, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývalé dusno v politických kuloárech vyvolal nenápadný papír, na němž tajemnice místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka žádá vedoucího kanceláře Sněmovny o souhlas s konáním semináře "Pražská výzva pro Irák". Interní sněmovní dokument novinářům poskytl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a spustil tak kolotoč vzájemného napadání. Kdo ví, jestli ne mezinárodní skandál.

Článek

Oč jde? Na Zaorálka se obrátila dvě sdružení: České mírové fórum a Česko-irácké sdružení jejich představitelé Vladímíra Levá a Ismail Faisal. Požádali ho, aby nad seminářem, který by se 9. a 10. prosince konal ve Sněmovně, převzal záštitu a Zaorálek jim vyhověl. Tluchoř řekl, že se o věci dozvěděl od ministerstva zahraničí a hned kontaktoval ČSSD.

"Vidíme v tom samozřejmě veliké riziko a veliký problém," uvedl šéf poslanců ODS s tím, že by se taková akce neměla konat v českém parlamentu pod Zaorálkovou záštitou. "Naším záměrem bude, aby tahle akce na půdě Poslanecké sněmovny v Praze rozhodně nebyla. Pokud by k tomu přeci jen došlo a nepodařilo se nám ji odsud dostat, už tímto se chci od toho výrazně za ODS distancovat," uvedl Tluchoř s tím, že podle jeho informací akci organizuje KSČM. Šéf komunistů Vojtěch Filip to důrazně popřel.    

Vondra proti konání ve Sněmovně

Méně kritický než Tluchoř byl ministr zahraničí a senátor za ODS Alexandr Vondra: "Já vzhledem k situaci v Iráku bych byl opatrný se spojovat s jednou vyhraněnou skupinou." "Slyšel jsem, že se tu má konat konference za účasti jedné skupiny irácké opozice natáčená Al-Džazírou a vyslovil jsem svůj názor, že bych byl raději, kdyby to bylo někde jinde, mimo tuto budovu," přiblížil Vondra, jemuž jde především o českou misi v Iráku.

O možném bezpečnostním riziku Vondra nechtěl spekulovat. "Já si myslím, že konference, kterých se účastní některé vyhraněné skupiny, je lepší nespojovat řekněme s oficiální budovou, ale to je můj názor." Podle informací Práva se už spor donesl do Evropského parlamentu, některé politiky zaskočil nový předmět českého politického boje a začali se v Praze dotazovat, zda se akce bude vůbec konat a zda nemají rušit letenky.

Zaorálek, o němž se spekuluje, že by v případné vládě ODS s ČSSD a KDU-ČSL mohl být ministrem zahraničí a snad i vicepremiérem a současně v kuloárech kolují informace o jeho nepřijatelnosti pro ODS, ale nevidí na konferenci nic špatného. Čeští odborníci i Iráčané žijící v emigraci se na něj obrátili s myšlenkou, aby se v Iráku více prosazovaly evropské hodnoty a ne pouze rozdělení na náboženském principu, které zemi štěpí. "Bylo to za evropštější poměry v Iráku," poznamenal pro Právo Zaorálek a dodal: "V žádném případě nemám důvod dávat tady prostor nějakým saddámovců. Aby si tady dělali schůzku exponenti bývalého režimu, o to nestojím."

Připustil však, že irácká strana měla předat seznam účastníků, což se nestalo.

Stop protisaddámovcům?

Na otázku, zda není riskantní dávat záštitu nad akcí, o jejíž účastnících nic neví, řekl, že cíle, ani účast českých odborníků mu nepřipadaly špatné. "Myslím, že ta debata se mohla konat, ale jestli oni nejsou schopni splnit to co slíbili, tak si myslím, že se to problematizuje," prohlásil Zaorálek. Rezervovaný postoj k věci zaujal šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Já o tom nic nevím," sdělil Právu.

Vladimíra Levá z mírového fóra pro Právo popřela, že by do Prahy měli dorazit představitelé současné irácké opozice, nebo že by se měly řešit náboženské otázky. Informace o politickém boji o konferenci ji vyděsila. A kdo tedy mají být účastníci? "Jsou to intelektuálové, protisaddámovští disidenti, žijící dlouhodobě v zemích EU," řekla Levá s tím, že na akci mají dorazit vysokoškolští profesoři z Velké Británie, Francie, Nizozemí a Švédska akademické obce. Levá vyloučila bezpečnostní riziko.

"Sdružení podporuje úsilí iráckého lidu o dosažení a uplatnění lidských a občanských práv a všestranný svébytný rozvoj, spolupůsobí na poli humanitární pomoci iráckému lidu a napomáhá k lepší informovanosti české veřejnosti o dnešní realitě a aktuálnostech v Iráku," říkají oficiální stránky Česko-iráckého sdružení, jehož významným členem je i filosof prof. Erazim Kohák. České mírové fórum už pořádalo protiválečné diskuse, mj. v jednacím sále pražského zastupitelstva v hlavní budově radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám